Stikstofdecreet hangt met haken en ogen aan elkaar en kan juridisch geen stand houden

Het stikstofdecreet, ingediend door Open VLD en N-VA, krijgt een kritische blik van de Raad van State. Voornaamste punten van zorg zijn de helderheid van het voorstel en de vastgestelde drempelwaarden. Politieke reacties lopen uiteen, en de toekomst van het decreet blijft hangen in onzekerheid.

Onzekerheid rond het stikstofvoorstel

Het stikstofdecreet, voorgesteld door vooraanstaande leden van Open VLD en N-VA, wordt onder de loep genomen en stuit op weerstand. De Raad van State uit zijn zorgen, met name over de duidelijkheid en begrijpelijkheid van dit voorstel. Centraal in de discussie staat de zogenaamde ‘impactscore’. De Raad wijst erop dat dit onderdeel een gebrek aan transparantie vertoont, wat de stevigheid van het hele decreet in twijfel trekt.

De delicate kwestie van drempelwaarden

Het stikstofvoorstel brengt ook de zogenoemde drempelwaarden onder de aandacht. Deze waarden, in het leven geroepen om het verplichte opstellen van een geschikte evaluatie te omzeilen, worden door de Raad van State in vraag gesteld. Het orgaan benadrukt dat zo’n evaluatie altijd vereist is, vooral omdat men niet kan garanderen dat een project geen significant effect heeft op een natuurgebied.

Een kritische blik op gelijke behandeling

Vragen rijzen over de consistentie van de voorgestelde maatregelen. De Raad van State is met name benieuwd waarom biologische veebedrijven een impactscore mogen hebben die beduidend hoger ligt dan die van kleinschalige veehouderijen. Verder is er onzekerheid over specifieke regels voor bepaalde gebieden en de notie van ‘piekbelasters’.

Politiek in beroering

De geluiden uit het politieke veld zijn divers. Sommige liberalen uiten hun bedenkingen bij het decreet, terwijl anderen, zoals CD&V en minister van Landbouw Jo Brouns, hun eerder uitgesproken zorgen zien bevestigd. De kanttekeningen richten zich met name op de nuances tussen landbouw en industrie en de potentiële struikelblokken van impactscores en drempelwaarden.

Een onzekere toekomst

Gezien de kritische noten die nu op tafel liggen, is het speculeren welke richting het decreet op zal gaan. Voor bedrijven als Ineos werpt dit alles een donkere schaduw over hun vooruitzichten.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be.