Inzet tegen ongewenst gedrag: een keerpunt voor het hoger onderwijs

De Vlaamse Regering heeft op 29 september 2023 een cruciale stap gezet in de strijd tegen grensoverschrijdend gedrag in het hoger onderwijs. Met een nieuw ontwerpdecreet worden maatregelen zoals centrale registratie van klachten en het statuut voor een vertrouwenspersoon geïntroduceerd. Daarnaast is het Vlaams Meldpunt grensoverschrijdend gedrag opgericht als samenwerking tussen diverse instanties.

Een wettelijk bastion tegen grensoverschrijdend gedrag

In een tijd waar de eisen van de maatschappij aan ongekende hoogten reiken, heeft de Vlaamse Regering op 29 september 2023 een moedige stap gezet. Op het pleidooi van viceminister-president Ben Weyts geeft zij haar onvoorwaardelijke goedkeuring aan een ontwerpdecreet dat dieper graaft dan louter woorden op papier. Het streven? Het hoger onderwijs beschermen tegen de schaduw van grensoverschrijdend gedrag.

Een nieuw tijdperk van toezicht en verantwoording

Begrepen binnen dit wetsontwerp zijn maatregelen die niet alleen worden vastgelegd, maar ook daadwerkelijk worden nageleefd. De centrale registratie van klachten bij elke hogeronderwijsinstelling waarborgt een structurele en actieve opvolging. Dit is een manifestatie van het onwankelbare commitment van het beleid om elk incident serieus te nemen en aan te pakken.

Het nieuwe decreet omarmt ook een specifieke maatregel: de creatie van een statuut voor een vertrouwenspersoon voor studenten. Deze rol wordt niet lichtvaardig beschouwd. Deze vertrouwenspersoon wordt de hoeksteen in de studentengemeenschap, waar slachtoffers in alle vertrouwen hun ervaringen kunnen delen en hulp kunnen zoeken.

Samenwerking als het hart van verandering

Met de dageraad van het academiejaar 2023-2024 zagen we eveneens de geboorte van het Vlaams Meldpunt grensoverschrijdend gedrag. Dit meldpunt, een vrucht van samenwerking tussen het Vlaams Mensenrechteninstituut en het Agentschap Justitie en Handhaving, opent zijn deuren voor slachtoffers van intimidatie, seksuele intimidatie en geweld binnen de Vlaamse domeinen – met een bijzondere aandacht voor het hoger onderwijs.

De volgende stappen

Met de blik stevig gericht op de toekomst wordt het ontwerpdecreet voorgelegd aan het Vlaams Parlement. Hierin schuilt de hoop dat de fundamenten van respect, integriteit en veiligheid binnen het Vlaamse hoger onderwijs verder worden versterkt.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be