Aanpak van brandstoffraude: nieuwe methode voor het opsporen van rode diesel

In een poging om brandstoffraude aan te pakken, introduceert de Belgische douane een nieuwe euromerker, ACCUTRACE PLUSTM, om rode gasolie te markeren en beter op te sporen. Met een investering van meer dan € 550.000 in nieuwe analyseapparatuur hoopt de douane de handhaving van de wetgeving te versterken.

Strengere controle op illegaal gebruik

Het voortdurende gevecht tegen de illegale handel in en het gebruik van rode gasolie neemt een nieuwe wending. Om de overtreders beter op te sporen, is een nieuw merkproduct geïntroduceerd, ACCUTRACE PLUSTM, waarmee rode gasolie voortaan wordt gemerkt. Tegelijkertijd worden nieuwe analyseapparaten in gebruik genomen om de aanwezigheid van dit product in brandstofstalen te detecteren.

In 2022 nam het laboratorium van de douane op Belgische wegen 12.316 brandstofstalen onder de loep. Schrikbarend is dat bijna een vijfde daarvan, ofwel 2.168 monsters, positief testten op rode gasolie.

Wat is rode gasolie eigenlijk?

Rode gasolie, in de volksmond bekend als ‘rode diesel’, is afgeleid van ruwe olie en geniet een lager accijnstarief dan de reguliere diesel. Het gebruik ervan is echter niet onbeperkt toegestaan op openbare wegen. Om frauduleus gebruik op te sporen, werd de brandstof voorzien van de euromerker Solvent Yellow 124. Desondanks hebben malafide partijen methoden gevonden om deze marker uit de gasolie te verwijderen, waardoor ze belastingen kunnen ontwijken en de rode gasolie als reguliere diesel kunnen verkopen. De introductie van de nieuwe euromerker ACCUTRACE PLUSTM is een poging om deze illegale praktijken een halt toe te roepen.

Investeren in de toekomst

Een bedrag van meer dan € 550.000, inclusief een onderhoudscontract voor meerdere jaren, is uitgetrokken voor de aanschaf van nieuwe analyseapparatuur. Deze apparaten zullen de douane beter in staat stellen om ACCUTRACE PLUSTM te detecteren, waardoor de handhaving van de wetgeving wordt versterkt.

Het grotere plaatje

De taken van het douanelaboratorium zijn niet beperkt tot brandstofanalyses. De 25 experts van het laboratorium voeren ook tal van andere analyses uit, waaronder het controleren van bier dat in België wordt verkocht. Daarnaast spelen ze een cruciale rol in de maatschappelijke veiligheid, bijvoorbeeld door onbekende substanties in postpakketten te identificeren.

Contactgegevens Voor verdere informatie of vragen kunt u contact opnemen met:

Francis Adyns, Woordvoerder (NL) FOD Financiën francis.adyns@minfin.fed.be

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be