De bouw van Diksmuide’s nieuwe evenementenhal is geen financiële blikvanger

Het bouwproject van de nieuwe evenementenhal in Diksmuide wordt geconfronteerd met financiële uitdagingen en procedurele hobbels. Er zijn aanzienlijke budgetoverschrijdingen en er zijn vragen over de noodzaak van het project, gezien de beschikbare alternatieven.

Kurt Vanlerberghe, Vooruit-gemeenteraadslid

In het hart van de zaak

In de gemeenteraad van Diksmuide op 25 september 2023 werd een heikel punt naar voren gebracht door Kurt Vanlerberghe van Vooruit. Het betrof de bouw van de nieuwe evenementenhal en bijhorende parkeergarages. Deze kwestie roept niet alleen architectonische vragen op, maar ook financiële.

De architectuur en haar kosten

De architecten genieten van een financiële meevaller, met een eerder vastgesteld ereloonpercentage van 7,45% op het totale bouwbedrag. Wat aanvankelijk geschat werd op een bouwkost van 3.390.067 euro is nu bijgesteld naar een substantiële 7.275.983,20 euro. De bijbehorende erelonen voor het architectenbureau zijn navenant toegenomen.

Deze aanzienlijke stijging roept een vraag op: verdient het architectenbureau deze verhoging wel? Een budgetoverschrijding van bijna 115% betekent een extra uitgave van 4.707.958,70 euro voor de gemeente. Bovendien roept het proces van besluitvorming vragen op over de efficiëntie en vooruitziendheid van de gevolgde procedure. De late ontdekking van grondinstabiliteit is hier een sprekend voorbeeld van.

De bredere context en alternatieven

Volgens Kurt Vanlerberghe van Vooruit wordt de voormalige Boterhalle, die al sinds 2019 gesloten is, is door velen wellicht niet echt gemist. De vraag dringt zich op: is het noodzakelijk om zoveel geld te investeren in een nieuw bouwproject als de huidige faciliteiten al in de behoeften voorzien?

Twee mogelijke alternatieven worden door Kurt Vanlerberghe voorgesteld:

  1. Onderhandelen met Saint-Germain voor het medegebruik van hun parking.
  2. Het versterken van de grond van de afgebroken Boterhalle en er een tijdelijke parking van maken.

Kostenoverzicht

Het totaalbedrag voor dit project komt uit op een aanzienlijke 9.633.257 euro. En hoewel eind 2022 een subsidiedossier voor 500.000 euro werd ingediend, is het onbekend of dit enig effect heeft gehad.

Bovendien zijn er nog onbeantwoorde vragen over de exploitatie van de ondergrondse rotatieparking en het toekomstige gebruik van het voormalige toerismebureau. Ook volgens Kurt Vanlerberghe van Vooruit roept de bouw van de nieuwe evenementenhal in Diksmuide vele vragen op, zowel financieel als functioneel. Het is essentieel dat alle belanghebbenden deze vragen grondig onderzoeken om een weloverwogen besluit te nemen dat in het beste belang is van alle inwoners van Diksmuide.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be