Literaire ziel van Brugge onthuld

Brugge verwelkomt haar eerste stadsschrijvers, Lara Taveirne en Marieke De Maré, die tot taak hebben persoonlijke verhalen uit de stad te verzamelen. Via ‘De Avonden’ zullen ze schrijfworkshops organiseren op unieke locaties, waaronder een sociale wasserette en een gevangenis. Het is cultuurschepen Nico Blontrock die verantwoordelijk voor deze mijlpaal in de mooie cultuurstad Brugge!

Cultuur bloeit in de historische stad Brugge, waar verleden en heden samensmelten. In dit decor kondigde schepen van Cultuur Nico Blontrock een mijlpaal aan: Brugge verwelkomt haar allereerste stadsschrijvers, Lara Taveirne en Marieke De Maré.

Verbonden door woorden en kunst

Lara Taveirne, een geboren Bruggeling uit 1983, heeft haar sporen ruimschoots verdiend in de literaire wereld. Haar initieel pad als theaterregisseur nam een wending in 2014 toen ze koos voor literatuur. Met romans als ‘De kinderen van Calais’ en ‘Pluto’ onder haar vleugels, draagt ze literatuur zowel naar jong als oud via verschillende onderwijsinstellingen.

De reis van Marieke De Maré, geboren in 1985 te Tielt, vertoont parallellen met die van Taveirne. Na haar masterdiploma Woordkunst te hebben behaald, stortte De Maré zich in de wereld van woorden en geluiden. ‘BULT’, haar debuutroman, heeft de poorten geopend voor een vervolg dat in het voorjaar van 2024 wordt verwacht.

Stadsschrijvers: de ziel van Brugge

Hoewel stadsdichters vaak kritische tonen aanslaan over actuele gebeurtenissen, hebben stadsschrijvers een iets andere roeping. Taveirne en De Maré willen de intieme verhalen achter de iconische Brugse gevels verzamelen. Ze streven ernaar het persoonlijke boven het monumentale te plaatsen.

Hun missie om deze verhalen te verzamelen wordt gematerialiseerd in ‘De Avonden’. Dit initiatief brengt aspirant-schrijvers samen op unieke locaties in Brugge. Een van deze locaties is De Zwiermeulen, een plek waar gemeenschap en duurzaamheid hand in hand gaan.

Afspraak met het verleden

De stadsschrijvers hebben een bijzondere afspraak op 7 december in de gevangenis, waar gedetineerden hun levensverhalen delen. Het belooft een avond te worden die de barrières tussen vrijheid en gevangenschap doet vervagen.

Voor wie geïnteresseerd is in het volgen van dit bijzondere project, meer informatie is te vinden op de website van de stad Brugge.

Contactinformatie: Openbare Bibliotheek Brugge Kuipersstraat 3, 8000 Brugge Telefoonnummer: 050 47 24 00 Website: brugge.bibliotheek.be

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be