Vernieuwing in de aanpak van woonreservegebieden

De Vlaamse regelgeving over woonreservegebieden heeft nieuwe veranderingen ondergaan, waardoor gemeentes nu autonomer beslissingen kunnen nemen over de ontwikkeling van deze gebieden. Daarnaast heeft de Vlaamse Regering een voorlopige goedkeuring gegeven voor het ontwerp van een leidingstraat tussen Zelzate en Kallo, die de infrastructuur tussen de Vlaamse zeehavens versterkt en bijdraagt aan duurzame energiedoelstellingen.

Een stap vooruit in ruimtelijke ordening

De Vlaamse regelgeving rond woonreservegebieden heeft een transformatie ondergaan. Gemeentes zijn nu uitgerust met de autoriteit om, zelfs zonder een formele aanvraag van een eigenaar of ontwikkelaar, beslissingen te nemen over het vrijgeven van deze gebieden voor ontwikkelingsdoeleinden. Na grondig overleg en het inwinnen van advies bij de Raad van State heeft de Vlaamse Regering officieel de bijbehorende procedures goedgekeurd. Deze richtlijnen omvatten zowel de criteria voor het indienen van particuliere verzoeken als de stappen voor digitale communicatie tussen overheidsentiteiten met betrekking tot de vrijgave.

Toekomstvisie op infrastructuur: Leidingstraat Zelzate – Kallo

In een andere ambitieuze zet heeft de Vlaamse Regering ook de tijdelijke goedkeuring gegeven voor het ontwerp van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) betreffende ‘Leidingstraat Zelzate – Kallo’. Dit 43 km lange traject doorkruist de gebieden van Zelzate, Wachtebeke, Moerbeke, Stekene, Sint-Gillis-Waas en Beveren.

Deze leidingstraat symboliseert niet alleen een schakel in de infrastructuur, maar ook een visie op de toekomst. Met het oog op de versterking van het ondergrondse infrastructuurnetwerk tussen de prominente Vlaamse zeehavens, draagt dit project bij aan zowel de duurzame energievoorziening als aan het verminderen van stikstofemissies. Het primaire doel is het creëren van een route tussen Zelzate in de haven van Gent en Kallo in de haven van Antwerpen, die in de nabije toekomst de bouw van waterstof- en CO2-leidingen mogelijk maakt. Dit wordt gezien als een cruciale stap in de overgang naar groene energie. Het ontwerp van het GRUP zal nu worden voorgelegd voor publieke evaluatie door de Vlaamse minister verantwoordelijk voor Omgeving.

(tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be)