De vooraanstaande schepen van Knokke Heist is er alvast niet rijker van geworden: het intrigerende verhaal van Kris Demeyere

Kris Demeyere, ooit een gevierd autodealer en prominent lid van het schepencollege in Knokke, is verstrikt geraakt in een reeks vastgoedschandalen. Zijn zakelijke beslissingen en politieke belangen zijn steeds meer met elkaar in conflict gekomen, wat heeft geleid tot beschuldigingen van belangenverstrengeling en uiteindelijk tot zijn schorsing. Rijk is hij er alvast niet van geworden. De man torst ook een schuldenberg van enkele miljoenen euros achter zich aan.

Datum: 23-08-2023 Locatie: Knokke, België

Knokke in de greep van vastgoedschandalen

De elegante kustplaats Knokke wordt overschaduwd door het recente vastgoedschandaal waarin Kris Demeyere (53), de momenteel geschorste schepen, centraal staat. Demeyere, ooit bekend als succesvolle autodealer, ligt onder vuur vanwege een opmerkelijke vastgoedaankoop: een hoeve in Knokke-Heist voor een zacht prijsje, ondanks zijn betrokkenheid bij eerdere verkoopbesprekingen namens het schepencollege.

Van autodealer tot vastgoedspel

In vroegere dagen was Kris Demeyere synoniem met auto’s. Hij trad op jonge leeftijd toe tot “Demeyere Cars”, de autodealerszaak van zijn ouders. Door de jaren heen nam zijn ambitie toe, en Demeyere zette zijn zinnen op de lokale politiek. Echter, naarmate hij prominenter werd in de politieke arena van Knokke, begonnen zijn zakelijke belangen steeds meer in conflict te komen met zijn openbare plichten.

Een web van belangenverstrengeling

Een cruciaal moment was toen Demeyere kapitaal ontving van de ‘vleesfamilie’ Hemelaer, welbekend in de vastgoedsector van Knokke. Het web van relaties tussen Demeyere en lokale bouwpromotoren werd al snel een bron van controverse. Beschuldigingen van belangenverstrengeling volgden, met name omdat Demeyere betrokken was bij de goedkeuring van vastgoedprojecten die verband hielden met zijn financiers.

Vervreemding binnen de partij

De vele schandalen rondom Demeyere leidden tot vervreemding binnen zijn eigen partij. Zelfs collega-politici begonnen vraagtekens te zetten bij zijn motieven. Ondanks pogingen van burgemeester Piet De Groote om hem te beschermen, bleven de beschuldigingen en controverses Demeyere achtervolgen.

Het einde van een carrière?

De meest recente onthullingen hebben ernstige gevolgen gehad voor Demeyere’s carrière. Zijn schorsing en het verlies van bevoegdheden zijn een verre echo van de eens zo veelbelovende politicus en zakenman. De man torst ook een schuldenberg van enkele miljoenen euros achter zich aan. Rijk is hij er dus helemaal niet van geworden.

(tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be)