Verborgen kwellingen van Brussel

Brussel wordt geconfronteerd met een groeiende drugsproblematiek, met name in de Alhambrawijk. Terwijl het stadsbeeld verandert, worstelen bewoners, experts en beleidsmakers met de vraag hoe deze uitdaging het hoofd te bieden.

19-08-2023, 15:30, Brussel, Bron artikel uit De Morgen

Het mysterie van de Alhambrawijk

Terwijl de schaduw van de ochtend zich langzaam terugtrok, doorkruiste Jan Leerman de straten van de Alhambrawijk, ooit een toevluchtsoord van groen en rust. De buurtmoestuin, die hij koestert als een kind, is onlangs een verzamelplaats geworden voor ongenode gasten. Deze geheime oase wordt nu geteisterd door verloren zielen, waar de sporen van hun aanwezigheid – drugsnaalden, blikjes alcohol en ammoniakflessen – zich verstoppen tussen het groen.

Schaduwen in het licht van de hoofdstad

De zomer bracht niet alleen zonneschijn naar Brussel, maar ook een donkerder tafereel. Terwijl de bewoners zich dagelijks bezighouden met hun dagelijkse beslommeringen, neemt de drugsproblematiek een vlucht. Dit spook van verslaving is inmiddels een vast element in het stadsbeeld, vooral rondom metrostations. Echter, als de nacht valt, wordt de situatie dreigender, met gewelddadige confrontaties die de rust verstoren.

Veranderende tijden, veranderende problemen

Voor de inwoners van deze wijk is aanpassing de sleutel. Hun online samenkomen is niet alleen een uitlaatklep maar ook een verzamelplaats voor gedeelde ervaringen. Ze delen hun waarnemingen, hun zorgen en proberen samen oplossingen te vinden.

De drugscrisis is niet nieuw, maar de intensiteit ervan wel. Waar voorheen heroïne het grootste probleem was, is nu crack de boosdoener. En met de opkomst van deze verslavende substantie, komt ook de groeiende problematiek van daklozen en migranten die gevangen zitten in dit web van verslaving.

Tussen dromen en realiteit

Brussel staat op een kruispunt. Terwijl de stad verandert, wordt ze geconfronteerd met de uitdagingen van modernisering, met gentrificatie en een verschuiving in haar sociale landschap. Maar in het hart van deze transformatie ligt een diepere kwestie – hoe gaat men om met de gemarginaliseerde groepen?

Toekomst van Brussel

De stemmen van experts waarschuwen voor het eenvoudigweg verplaatsen van het probleem. Een oplossing is nodig, geen afleiding. Het aantal daklozen in Brussel blijft groeien, een pijnlijke herinnering aan de structurele problemen waarmee de stad wordt geconfronteerd.

Teun Voeten, bekend schrijver, stelt onomwonden: “Brussel is het afvoerputje van Europa geworden.” Maar dit beeld wordt uitgedaagd door anderen die geloven dat het probleem veel dieper gaat dan alleen Brussel. Het is een spiegel van een bredere maatschappelijke kwestie die overal speelt.

( Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen www.westnieuws.be )