Diplomajacht leidt tot bloeiende carrières: Een kijkje in het succes van de VDAB

VDAB’s onderwijsinitiatieven tonen een recordaantal afgestudeerden in 2022, met 80% van hen die binnen drie maanden werk vinden. De nadruk ligt op het belang van een diploma voor een succesvolle integratie op de arbeidsmarkt.

17-08-2023, 06:00 uur, Antwerpen

Gouden toekomst voor afgestudeerden

De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) heeft een recordjaar achter de rug. Een opmerkelijke groei van 20 procent toont aan dat meer dan 2.000 werkzoekenden hun pad naar educatie hebben hervat en dit met glans hebben voltooid. Wat nog imposanter is: 80 procent van hen heeft binnen een kwartaal een baan weten te bemachtigen. Robrecht Bothuyne, parlementslid van CD&V, benadrukt de blijvende waarde van een diploma in onze hedendaagse arbeidsmarkt.

Het diploma: Een cruciale sleutel

Het kan niet genoeg benadrukt worden: een diploma speelt een cruciale rol in de arbeidsintegratie. Van de schoolverlaters zonder diploma vindt één op de vijf na een jaar geen werk. Dit is een schril contrast met afgestudeerden uit het hoger onderwijs, waar slechts één op de vijftig zonder baan blijft.

Samenwerking met onderwijs

Dit erkennend, initieerde VDAB enkele jaren geleden de Onderwijskwalificerende Opleidingstrajecten (OKOT). Deze trajecten, die tot drie jaar kunnen duren, zijn specifiek ontworpen om werkzoekenden te begeleiden naar veelgevraagde beroepen. Het mooiste van dit alles? De volledige kosten van deze opleidingen worden door de VDAB gedragen, een jaarlijkse investering die oploopt tot zo’n 3 miljoen euro.

Prestatiecijfers

Recentelijk onthulde data toont een indrukwekkende stijging in het aantal afgestudeerden via deze route. Het aantal nam toe van 1.694 in 2021 naar 2.070 in 2022. Met name diploma’s in zorg en onderwijs zijn populairder dan ooit.

Voortdurende groei

Het stijgende aantal diploma-uitreikingen is deels te wijten aan de toename van beschikbare opleidingen, van 96 in 2015 naar een indrukwekkende 233 in 2022. Ondanks een recente daling in inschrijvingen, blijft het overweldigende succes van deze afgestudeerden in het vinden van werk een bron van optimisme. Robrecht Bothuyne en minister Jo Brouns prijzen de inspanningen van de VDAB. Brouns belicht vooral individuen die een nieuwe carrièrerichting kiezen na tegenslagen, en zich bijvoorbeeld omscholen tot leraar of verpleegkundige. Arbeidseconoom Stijn Baert van UGent ziet in deze trend een win-win situatie. Bedrijven, werkzoekenden en de samenleving profiteren allemaal van dit initiatief, waardoor de lasten van sociale zekerheid beter worden verdeeld.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be