Europese gasprijs is vandaag met 12 procent gestegen

De Europese gasprijs is gestegen door zorgen over mogelijke stakingen bij LNG-faciliteiten in Australië. Ondanks dat Europa niet direct gas afneemt van Australië, wordt het indirect beïnvloed door de toename van de wereldwijde vraag, met name uit landen als Japan.

Onrust over potentiële stakingen

De gemoederen op de Europese gasmarkt liepen dinsdag hoog op. Achter de schermen vochten vakbonden en energiegiganten in Australië een robbertje om salaris en werkomstandigheden. En hoewel deze strijd ver weg lijkt, voelde Europa de rimpelingen in de vorm van stijgende gasprijzen. Het nieuws van de gesprekken die op een dood spoor leken te zitten, stuwde de gasprijs omhoog met maar liefst 12 procent, tot bijna 40 euro per kilowattuur.

Globalisering: de wereldwijde verbinding

Het is verbazingwekkend hoe het schaakspel tussen vakbonden en bedrijven in een uithoek van de wereld onze energiemarkt kan beïnvloeden. De dreiging van een staking onder LNG-werkers in Australië roept vragen op over de stabiliteit van de LNG-export, die mogelijk met een forse 10 procent kan dalen. Europa, hoewel slechts een marginale afnemer van Australisch gas, is niet immuun voor de golven die deze onzekerheid veroorzaakt.

De kettingreactie

Als belangrijke afnemers zoals Japan hun gebruikelijke gasaanvoer onderbroken zien, zoeken ze elders. Hun verhoogde vraag op de wereldmarkt stuwt de prijzen op, waardoor zelfs regio’s die niet direct betrokken zijn bij de initiële verstoring, zoals Europa, de gevolgen ondervinden.

Een zilveren randje

Desondanks biedt de huidige situatie ook enige troost. Ondanks de recente stijging blijft de gasprijs nog steeds aanzienlijk onder het hoogtepunt van 300 euro tijdens de gascrisis van het voorgaande jaar. Bovendien zijn de Europese gasreserves momenteel op een gunstig niveau, wat enige zekerheid biedt voor de komende maanden.

Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be