De verloren velden van Vlaanderen, vaak een eenzijdige geschiedenis?

In het hart van Vlaanderen liggen vergeten oorlogsbegraafplaatsen verborgen, waar zowel geallieerde als Duitse soldaten rusten. Het In Flanders Fields Museum in Ieper probeert deze verhalen te vertellen en een evenwichtig beeld te geven van de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog.

Het fluisteren van de vergeten doden

Wanneer men door de straten van Vlaanderen wandelt, is het gemakkelijk te vergeten dat men op heilige grond loopt. Een grond die de verhalen van duizenden soldaten, zowel geallieerd als Duits, in zich heeft opgenomen. In het hart van Ieper, verkent het In Flanders Fields Museum deze verhalen met de expo For Evermore.

De stad, met zijn vredige wegen en speelse kinderen, verborg ooit een Duitse militaire begraafplaats, een plek die nu is vergeten. Onder de stenen waarop ik liep tijdens mijn jeugd, rustte Hedwig Kirchner, een zuster van het Duitse Rode Kruis. Maar net als zoveel van deze begraafplaatsen, verdween deze, en met haar het verhaal van Hedwig.

Het stille oordeel van de geschiedenis

Stephen Lodewyck, de ziel achter het In Flanders Fields Museum, merkt op dat de meesten van ons slechts één kant van het verhaal kennen. Ons herdenkingslandschap is er voornamelijk een van de overwinnaars. En toch, de Duitsers, die aan de andere kant van de loopgraven vochten, hadden hun eigen verhalen van verdriet en verlies.

In de schaduw van gedenkplaatsen zoals de Tyne Cot Cemetery, staan de Duitse begraafplaatsen vaak leeg, hun stilte vertelt een verhaal van vergetelheid en pijnlijke herinnering.

Echo’s uit het verleden

Ieper, eens het toneel van bloederige conflicten, heeft zichzelf nu getransformeerd tot een pelgrimsoord. Toch blijft de schaduw van de geschiedenis hangen, en velen realiseren zich niet dat niet enkel Britse soldaten hebben gevochten en geleden voor onze vrijheden.

De tentoonstelling For Evermore probeert dat beeld te corrigeren. Een minutieus gecreëerde maquette onthult de ware omvang van de oorlogsbegraafplaatsen, en hoe de Duitse begraafplaatsen, in aantal, die van de geallieerden overstijgen.

Ontdekte verhalen

In vele Vlaamse dorpen onthult de heemkunde dat de straten waarop we ooit speelden, het rustpunt waren van vele Duitse soldaten. Hedwig Kirchner was niet de enige. Verhalen van soldaten, zowel bekend als onbekend, vinden hun weg naar het licht, dankzij de toewijding van historici en het museum.

( Tekst Andy Vermaut en Serge Jansen van www.westnieuws.be )