Cycling Odyssey: Vader en dochter trotseren het roemruchte pad van het Westelijke Front

Frank en Lenie Vanhove, een vader-dochter duo, ondernemen een epische fietstocht van 1000 kilometer langs de Western Front Way, ter herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Met deze tocht brengen zij een vredesboodschap uit en eren zij de gedeelde geschiedenis van de gemeenschappen langs deze route.

Een zinderende reis van 1000 kilometer, vol historie en herinneringen

Een fietsreis met internationale allure

In de vroege ochtendgloed van 28 juli 2023, startten Frank en Lenie Vanhove, een vader-dochter tandem, hun legendarische fietstocht vanaf het Bezoekerscentrum Westfront te Nieuwpoort. Zij begonnen hun tiendaagse tocht langs de Western Front Way – een kronkelend pad van 1000 kilometer dat ooit het toneel was van de westelijke frontlinie van de Eerste Wereldoorlog. Ze vervullen niet alleen een persoonlijke uitdaging, maar brengen ook een symbool van vrede in internationale dimensies – een boodschap ingekapseld in een brief en herdenkingsmedaille, die ze onderweg zullen overhandigen in naam van de Stad Nieuwpoort.

Een pelgrimstocht door de tijd

Een week voorafgaand aan de Nationale Hulde, dient het Koning Albert I-monument als stille getuige van deze bijzondere onderneming. Deze pelgrimstocht van de Vanhoves brengt hen tot aan Pfetterhouse, aan de Frans-Zwitserse grens, vanuit het nulpunt van de vroegere westelijke frontlinie, Nieuwpoort. Deze reis is niet enkel een sportieve uitdaging, maar vooral een eerbewijs aan de bloedige geschiedenis die zich hier ruim een eeuw geleden afspeelde.

Herinneringen en erfenis

De Western Front Way is bezaaid met talrijke monumenten, overblijfselen, begraafplaatsen en musea die getuigen van de gruwel van de Groote Oorlog. Het vormt een draad die gemeenschappen met een gedeeld oorlogsverleden verbindt. Met het overhandigen van de brief en de herdenkingsmedaille op diverse locaties, betuigen Frank en Lenie hun respect voor deze gedeelde geschiedenis en brengen ze een boodschap van vrede, zo benadrukt burgemeester Geert Vanden Broucke.

Een levend monument

De Western Front Way is meer dan een herinneringsroute. Het is een levend monument, een plaats waar men de nog steeds voelbare impact van conflict kan ervaren. Waar men ook komt, de sporen van de Groote Oorlog zijn zichtbaar en tastbaar. “Het feit dat Frank en Lenie deze tocht ondernemen om de essentiële gedachte van ‘nooit meer oorlog’ te ondersteunen, vervult ons met trots,” concludeert de burgemeester.

De avontuurlijke tocht van Frank en Lenie is te volgen via de Instagram-pagina ‘rolling_with_frenie’.

( Tekst Andy Vermaut vanuit Londen en Serge Jansen van www.westnieuws.be )