Komen er alcoholcontroles bij de brandweer voor vertrek naar interventie?

Op de dag van de brandweer gisteren werden alle brandweermannen en vrouwen even in het licht gezet om hun te bedanken voor wat ze allemaal doen voor de medemens.

Altijd staan ze klaar om u te helpen bij nood

De mensen van de brandweer staan altijd voor je klaar. Bij een brand, overstroming, bij noodweer, problemen met dieren, giftige stoffen. … Ze riskeren hun eigen leven om andere mensen hun leven en hun hebben te redden.

Moeten ze binnenkort ook gecontroleerd worden op drank en drugs voor ze vertrekken.

Op de dag van de brandweer werd er op Facebook ook even uitgehaald naar gebeurtenissen die zich hebben voorgedaan bij enkele korpsen. Enkele weken geleden. Toen de brandweer aan kwam op een brand en de chauffeur uit zijn wagen stapte konden de omwonende een sterke alcohol geur waarnemen. Dit konden ze bijna niet geloven. Die man rijdt met sirenes en blauwe lichten overal prioritair, zijn reactie snelheid is op dat moment vertraagd, maar toch rijdt hij met een vrachtwagen aan hogere snelheid dan dat meestal is toegelaten. Er zou maar eens een fietser of een kind onverwacht moeten komen.

Dit werd aangekaart op “je zie van Koekelare”

Het berichtje

Als leden van de gemeenschap is het belangrijk om te beseffen dat we allemaal een rol kunnen spelen in het ondersteunen van degenen die ons beschermen, zoals brandweerlieden. Eén manier waarop we kunnen helpen, is door bewust te zijn van de problemen rondom alcohol- en drugsgebruik bij brandweerlieden en door samen te werken om deze problemen aan te pakken.

Brandweerlieden hebben een grote verantwoordelijkheid en staan vaak onder enorme druk tijdens hun werk. Dit kan leiden tot stress en, in sommige gevallen, tot alcohol- of drugsgebruik als een ongezonde manier om met die stress om te gaan. We moeten samenwerken om brandweerlieden te ondersteunen en hen te helpen toegang te krijgen tot de juiste hulpbronnen en ondersteuningsdiensten.

Hier zijn enkele manieren waarop we kunnen helpen:

Bewustwording vergroten: Informeer uzelf en anderen over de impact van alcohol- en drugsgebruik op brandweerlieden en hun werk. Deel deze informatie met vrienden, familie en collega’s om het bewustzijn te vergroten.

Ondersteuning bieden: Als u merkt dat een brandweerman of -vrouw worstelt met alcohol- of drugsproblemen, moedig hen dan aan om hulp te zoeken. Luister zonder oordeel en bied aan om samen naar geschikte hulpbronnen of ondersteuningsdiensten te zoeken.

Investeren in preventie: Steun initiatieven en programma’s die zich richten op het voorkomen van alcohol- en drugsproblemen bij brandweerlieden. Dit kan variëren van financiële steun tot het vrijwillig helpen bij evenementen of campagnes.

Pleiten voor beleid en middelen: Moedig uw lokale overheidsinstanties en brandweerkorpsen aan om beleid en middelen te implementeren die gericht zijn op het aanpakken van alcohol- en drugsproblemen, zoals verplichte testen, trainingen en toegang tot counselingdiensten.

Samen kunnen we een verschil maken en brandweerlieden de steun bieden die ze nodig hebben om gezond en veilig te blijven terwijl ze hun belangrijke werk voor onze gemeenschap uitvoeren.

Met vriendelijke groet,

Andy Vermaut

+32499357495

Andy wil wel benadrukken dat hij op kijkt naar die mensen voor wat ze allemaal doen! Maar veiligheid voor iedereen.

Andy werd reeds gecontacteerd om er vragen over te stellen door een Kapitein van de Brandweer. Ik heb ook gezegd dat er een Nul-tolerantie zou moeten zijn bij de hulpdiensten. Dat dit moeilijk te controleren is, weet ik wel. Bij korpsen met beroepsmensen kan dit geen probleem zijn. Maar in vele korpsen werken ze met vrijwilligers. Die moeten zich actief zetten zodat ze kunnen opgeroepen worden bij een interventie. Wanneer een vrijwilliger iets gedronken heeft, zou die zich moeten afmelden, vind ik. Ik vraag geen alcoholslot hé op die brandweerwagens, maar gewoon dat ze af en toe controleren of ze vrij zijn van alcohol en/of drugs.

Dit probleem werd reeds aangekaart door een minister die een wetsvoorstel indiende.

Minister Milquet wilde in 2013 dat ook brandweerlui drugs- en alcoholcontroles ondergaan en diende er een wetsvoorstel in. als dit nu al een wet is geworden konden we niet terugvinden.