Extra centen voor Zetelrock? Of toch liever enkele speelse elementen om van de Natte Broekenwandeling nog meer een avontuur op maat van jonge gezinnen te maken? Of wie weet, na de ‘natuurpuntjes’ straks ‘sneukelpuntjes?’ Hoe dan ook, één van de drie indieners voor het Burgerbudget zal hiervan geval binnenkort de vruchten mogen plukken. Het publiek heeft daarin een belangrijke stem.
Het gemeentelijk Burgerbudget zet tijdens deze legislatuur jaarlijks een maximumbedrag van 5.000 euro opzij voor het projectvoorstel dat na het wedstrijdgedeelte als winnaar uit de bus komt. Van 1 tot en met 26 februari kan het publiek – inwoners van onze gemeente van 16 jaar of ouder – stemmen op de verschillende kandidaten. De publieksstemmen tellen mee voor 35 procent van de totaalscore, net als de stemmen van de verschillende adviesraden. Het college tot slot bepaalt de laatste 30 procent van de stemmen.
Feesten, sneukelen of wandelen?
Voor deze derde editie kwamen heel wat voorstellen binnen. Niet elk voorstel voldeed aan alle voorwaarden uit het reglement. Een andere keer was het onmogelijk realiseerbaar met 5.000 euro – al staat het deelnemers vrij om de rest bij te passen met eigen middelen of via crowdfunding. Uiteindelijk stromen drie waardevolle voorstellen door naar het wedstrijdgedeelte.
Zetelrock
Jeugdhuis De Fauteuil uit Kortemark greep vorig jaar naast de overwinning maar gaat nu opnieuw zijn kans met het voorstel van Zetelrock. Het bestuur van het jeugdhuis besloot ook zonder de centen van het Burgerbudget met de plannen door te gaan en mikt nu op een tweede editie. “We organiseren opnieuw een dorpsfeest met tal van activiteiten”, vertelt Jaron Vermaercke. “Maar we kunnen pas spreken van een echt dorpsfeest als het dorp er ook bij betrokken is. Daarom krijgen alle Kortemarkse verenigingen de kans om deel te nemen aan dit event om hun vereniging in de schijnwerpers te plaatsen. We houden alle prijzen democratisch en duimen dus dat de centen van het Burgerbudget de rest van onze kosten – logistiek, optredens, enzovoort – kunnen dekken.”
Sneukelpuntjes
Natuurpunt Ruidenberg – Kern Kortemark won vorig jaar met het project ‘Natuurpuntjes’ en werkte intussen in elke deelgemeente een fijn stukje groen uit waar jong en oud kunnen verpozen. Het bestuur heeft duidelijk de smaak van het Burgerbudget te pakken, want diende ook nu weer een voorstel in. Eentje om van te snoepen zeg maar, want deze keer gaan ze voor Sneukelpuntjes: op drie locaties in de gemeente willen ze graag fruit- en notenbomen, bessenstruiken en dergelijke meer aanplanten. “Al na enkele jaren kan er al volop geoogst worden”, vertellen ze. “De oogst kan bestaan uit fruit, noten, eventueel op lange termijn hout. We laten mensen kennis maken met het concept dat ze zelfs in hun eigen (kleine) tuin kunnen toepassen, eventueel zelfs meer uitgebreid. Mensen uit de omgeving of passanten kunnen de vruchten opeten of verwerken. Daarnaast vormen de verschillende planten een voedselbron voor allerlei dieren.”
Avontuurlijke Natte Broekenwandeling
Het derde voorstel komt van een individuele inwoner. Mieke Depuydt wil graag de bestaande Nattebroekenwandeling in Werken een beetje ‘pimpen’ en – vooral voor de kinderen – avontuurlijker maken. De wandeling is nu al een must voor al wie houdt van de stilte, mooie landschappen en uitgestrekte uitzichten, maar zou met dit extraatje ook voor de kinderen nog meer een topper worden. Ze denkt daarbij bijvoorbeeld aan een klein avonturenparcours, aan natuurlijke houten speel-elementen en aan een slingertouw overheen het natste stuk van de route.
Publieksstemming