1,5 miljoen euro subsidie richting arrondissement Brugge om digitale uitsluiting te verkleinen
Een jaar geleden staken verschillende actoren uit het arrondissement Brugge de koppen bij elkaar om een project in te dienen voor Digibanken, een projectsubsidie van de Vlaamse Overheid om digitale uitsluiting aan te pakken. Eind september werd beslist dat er 1,5 miljoen euro subsidie richting de 10 lokale besturen van het arrondissement Brugge komt. Dit om gelijke digitale kansen in onze samenleving te creëren en digitale uitsluiting te verkleinen.
Een jaar geleden bracht Werkkracht10 verschillende actoren uit het arrondissement Brugge samen om een dossier in te dienen bij de Vlaamse Overheid in het kader van het project Digibanken. Er werd gekozen om te starten met een voortraject om vervolgens te resulteren in drie implementatietrajecten binnen de volledige regio.
Tijdens het voortraject hebben de complementaire kernpartners (Damme, Brugge, Knokke-Heist, Oostkamp, POM West-Vlaanderen, CTO KU Leuven en Werkkracht10) hun expertise en netwerken samengebracht en opportuniteiten onderzocht voor het uitwerken van sterke, lokale Digibanken in de regio’s Noord (Blankenberge, Damme, Knokke-Heist en Zuienkerke), West (Beernem, Jabbeke, Oostkamp, Torhout en Zedelgem) en Brugge (Brugge en deelgemeenten).
Er werd een samenwerkingsstrategie en projectbegroting afgeleverd die gesteund wordt door de tien lokale besturen van de referentieregio. Het regio breed opzetten van partnerschappen en het verenigen en optimaliseren van bestaande initiatieven en samenwerking staan hierbij centraal.
Voor wie zijn de Digibanken?
40% van het totaal aantal inwoners in onze regio heeft geen of lage digitale vaardigheden. Dit percentage bestaat vooral uit ouderen, huishoudens met een laag inkomen, werkzoekenden, personen van een andere herkomst, kort- en midden geschoolden,…
“Maar ook binnen de geschoolde, werkende bevolking geven heel wat personen aan dat ze niet beschikken over voldoende digitale vaardigheden. Daarom zijn de Digibanken niet alleen bedoeld voor de doelgroepen die hierboven vermeld staan. Het is een heel diverse doelgroep die nood heeft aan digitale ondersteuning”, aldus schepen van sociale zaken Paul Dieryckx. Per Digibank moeten minstens 1.000 personen bereikt worden voor het einde van 2024.
Wat zijn Digibanken?
Vanuit het Relanceplan Vlaamse Veerkracht worden Europese middelen ter beschikking gesteld. De Vlaamse Regering faciliteert de middelen via diverse projectoproepen, waaronder Digibanken.
Het project heeft drie basisdoelstellingen:
Het opzetten van een uitleensysteem voor hardware. Zo wordt de eerste, financiële drempel weggehaald voor de kwetsbare doelgroep. Dit met de kringwinkels als kernpartner.
Er zal volop ingezet worden op vormingen en opleidingen zodat burgers de mogelijkheid krijgen om vaardigheden aan te leren en deze te versterken dankzij voldoende oefenkansen.
Het voorzien van Digipunten in de verschillende steden en gemeenten. Digipunten zijn laagdrempelige locaties waar de burger terecht kan met al zijn vragen rond digitale dienstverlening.
We gaan van start!
Sinds de bekendmaking van de goedkeuring van de drie implementatietrajecten zijn de penhouders van de dossiers onmiddellijk uit de startblokken geschoten om de eerste acties te realiseren binnen de verschillende regio’s. Een breed veld aan lokale en bovenlokale actoren werd betrokken in de voortrajectfase. Met hen worden vanaf nu de acties uitgerold en concreet gemaakt.
Door het aanwerven van omkaderend personeel moeten de vooropgestelde doelstellingen gerealiseerd worden. Voor de Digibank Brugge start op 1 november een projectbegeleider.
Voor de Digibank regio West (waarvan Torhout deel uitmaakt) en regio Noord zoeken we nog een projectbegeleider. Alle info over de vacature voor regio West vind je op www.torhout.be/vacature-projectbegeleider-digibanken-voor-regio-brugge-west. Solliciteren kan tot en met maandag 14 november.