De Torhoutse Open Vld, bij monde van haar voorzitter en ere-gemeenteraadslid Pieter Debou, wil dat het Torhoutse stadsbestuur ingaat op de oproep van Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi en opvang gaat organiseren voor vluchtelingen uit Oekraïne.
Ere-Gemeenteraadslid Pieter Debou: “De oorlog die nu 2 weken aan de gang is brengt een ongeziene vluchtelingenstroom op gang. Ook in Torhout moeten we bekijken waar we in eerste instantie vluchtelingen kunnen opvangen. Ik denk daarbij aan het voormalig gebouw van de FOD Financiën op de Burg. De gemeenteraad gaf op 24 januari haar goedkeuring voor de aankoop. Een tweede piste is het Diocesaan Dienstenhuis Groenhove. Ook dat kan opengesteld worden voor deze vluchtelingen”.
Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers: “De beelden uit Oekraïne grijpen ons allemaal aan. Heldenmoed is het enige juiste woord om het verzet van de Oekraïense burgers tegen de Russische dictator te omschrijven. Samen met de lokale besturen moeten we de Oekraïense vluchtelingen zo goed mogelijk ondersteunen. Vanuit Vlaanderen voorzien we voor de lokale besturen alvast 1000 euro per opvangplaats. Zij kunnen hiervoor onder meer beroep doen op bestaande opvangstructuren in hun gemeente of zelf een nieuwe collectieve opvangplaats inrichten. Horeca Vlaanderen organiseert op onze vraag een bevraging bij de hotel- en logiessector om in kaart te brengen hoeveel kamers zij beschikbaar kunnen stellen. De Vlaamse Confederatie Bouw en de eventsector brengen in kaart welke materialen zij kunnen aanleveren aan de lokale besturen om collectieve opvangplaatsen te voorzien. Daarnaast zorgen we in Vlaanderen voor één centrale website en e-mailadres waar lokale besturen terechtkunnen met al hun vragen.”
Specifieke regels voor vluchtelingen uit Oekraïne
Wanneer mensen naar ons land vluchten, komen ze normaal gezien in een asielprocedure terecht. In afwachting van hun asielaanvraag worden ze dan door Fedasil opgevangen in een asielcentrum. Donderdag spraken de Europese lidstaten echter af dat Oekraïnse vluchtelingen deze asielprocedure niet moeten doorlopen. Aan de hand van een tijdelijke beschermingsrichtlijn krijgen Oekraïners gedurende een periode van één jaar automatisch recht op verblijf, werk en onderwijs. Deze periode kan tweemaal verlengd worden met één jaar. Dit heeft als gevolg dat de Oekraïense burgers die naar ons land vluchten niet in een asielcentrum, maar rechtstreeks bij onze Vlaamse steden en gemeenten terechtkomen. Oekraïners dienen zich aan te melden aan het Jules Bordet ziekenhuis waar ze door Fedasil worden geregistreerd en gescreend. Nadien worden ze doorverwezen naar de lokale besturen waar er plaats is. Vanuit de federale regering werd alvast de campagne #PlekVrij gelanceerd waarbij burgers kunnen aangeven dat zij bereid zijn om een Oekraïense vluchteling op te vangen. Daarnaast is het ook noodzakelijk om samen met de lokale besturen te voorzien in duurzame opvangplaatsen.