We konden er niet rond: de vorige editie van Open Monumentendag was bescheiden. Dit jaar schudden we de coronapandemie al een beetje van ons af en kunnen we opnieuw uitpakken met een diverser en uitgebreider programma. Onroerenderfgoeddienst RADAR en de vele lokale organisatoren verwelkomen je opnieuw in heel wat grote en kleine monumenten of panden met erfgoedwaarde in onze regio.
De meeste locaties zijn open tussen 10u en 18u, maar kijk zeker het programma na op onze website: www.midwest.be/omd2021. Daar vind je ook terug voor welke activiteiten je dient te reserveren. De toegang is steeds gratis.
Ria Beeusaert – Pattyn: “Een stukje verleden, in het heden opnieuw laten herleven en herbeleven. Open Monumentendag, een dag waar ik elk jaar opnieuw volop naar uitkijk. Dit jaar meer dan ooit !”
Wat valt er te beleven?
Roeselare
Dichterlijke zielen zullen op verschillende plaatsen in Roeselare hun hart kunnen ophalen. Zowel in de beschermde klokkentoren van de Sint-Michielskerk als in de kerk van de Bremstruik lezen dichters uit België en Nederland voor uit eigen werk. Organisatoren Tom Veys en Daniel Billiet nodigen grote namen uit zoals Charles Ducal, Paul Demets, Nelleke Lamme – den Boer, enzoverder. Iets verderop, in Ter Posterie, kan je je verdiepen in het leven van die andere heel bekende dichter, Albrecht Rodenbach. De tentoonstelling ‘Vlaanderens Wonderknape’ werd gerealiseerd in samenwerking met vzw Albrecht Rodenbach.
Naast de ingetogen poëzie wordt er uitbundig gevierd op het geboortefeest van Reus Jempi in KOERS. Museum van de Wielersport. De nieuwe reus krijgt een plaatsje in het bevolkingsregister en trakteert met een feest voor de hele familie op het Polenplein. Het beschermde museumgebouw is ook gratis te bezoeken.
De rondleidingen in de beschermde interbellumwoning naar ontwerp van Joseph De Bruycker in de Veldstraat zijn al volledig volzet. Maar wie dit wenst, kan wel een blik werpen op de prachtige achtergevel van het pand vanuit de tuin. Nog belangrijker is dat deze laatste woning één van de drie genomineerden is voor de Onroerenderfgoedprijs. Nog tot en met Open Monumentendag kan je een stem uitbrengen voor deze erfgoedparel: www.onroerenderfgoedprijs.be/de-publieksprijs-2021. Doen!
Moorslede
Het wederopbouwthema blijft actueel. In Slypskapelle laat een tentoonstelling zien hoe het dorp uit het puin herrees na de Eerste Wereldoorlog. Je kan er ook even verpozen in de pas opengestelde tuin van de pastorie.
Op een boogscheut daarvandaan kan je een rondleiding volgen in de basiliek van Onze-Lieve-Vrouw, waar de nalatenschap van architect Jean Baptiste Bethune nog op verschillende plaatsen duidelijk te herkennen is. Je kan er ook lezen over de geschiedenis van de basiliek.
Wingene
De Sint-Jozefskerk werd recent in gebruik genomen als bibliotheek, een geslaagde (tijdelijke) herbestemming! Reden genoeg om een feestje te vieren, inclusief vrij podium voor plaatselijk talent, voorstelling van nieuwe boeken, zomerbar en kinderanimatie. Allen daarheen!
Izegem
In de “stad van borstels en schoenen” opent vaste waarde Eperon d’Or traditiegetrouw de deuren. Cursisten exposeren er hun schoen- en handtascreaties van het afgelopen jaar. De tijdelijke tentoonstelling ‘Vice Versa’ – over historische Izegemse haardtegels – is voor de laatste keer te bezoeken, mét mogelijkheid om zelf een kleitegeltje te maken. De workshops, oldtimers en traditionele schoentjesworp om 16u staan ook op het programma. Tegelijk tonen de buren van het museum Stoom en Stroom de hele dag vol trots hoe de stoommachine terug kan draaien! Vlakbij ben je ook welkom in het oude goederenstation voor een sessie spoorzoeken. Wat is de geschiedenis van het gebouw en welke sporen daarvan zijn er nog terug te vinden?
Uitzonderlijk kan je op Open Monumentendag ook terecht in het filmzaaltje ‘Zaal Tijl’ uit 1956. Voor de gelegenheid strijkt Cinema Rural – een project van het Centrum Agrarische Geschiedenis – er neer met uniek historisch beeldmateriaal over het landbouwleven van vroeger, begeleid door live pianomuziek.
Ingelmunster
In de Sint-Amanduskerk in Ingelmunster ontmoet het verleden het heden. In het kader van het inventarisatieproject met erfgoedcel TERF kan je er nu de mooiste en meest typische objecten bewonderen.
Verder in regio Midwest
In Tielt kan je een rondleiding volgen in theater Malpertuis en in Ruiselede neemt de molenaar je mee in de geschiedenis van de Knokmolen.
Praktisch
Intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst RADAR zorgde voor een regionale brochure die je op Open Monumentendag bij alle organisatoren terugvindt. Je kan het programma ook online raadplegen op www.midwest.be/omd2021.
Op www.openmonumentendag.be vind je het volledige Open Monumentendagprogramma in Vlaanderen terug en kan je jouw bezoeken plannen en opslaan.
RADAR is de intergemeentelijke onroerend erfgoeddienst van Midwest en is actief in Hooglede, Ingelmunster, Izegem, Lichtervelde, Moorslede, Roeselare, Staden en Wingene. Sinds 2010 is RADAR het aanspreekpunt voor archeologisch, bouwkundig en landschappelijk erfgoed in de regio.
www.midwest.be/cultuur-en-erfgoed