Erfgoeddag 2021 in Torhout zaterdag 24 en zondag 25 april

Het feestthema van Erfgoeddag is ‘De Nacht’. Corona maakt niet heel veel mogelijk, maar toch zorgen we in Torhout voor een aangepast programma voor klein en groot!

Bezoek de tentoonstelling Vice Versa tot 22 uur ’s avonds en ontdek de omgeving van kasteel en park Ravenhof!

In de tentoonstelling staat de geschiedenis van het Kasteel Ravenhof én de rol van de familie Couppé, hun schoenfabriek en de Torhoutse schoennijverheid in de kijker. 

De verschillende kamers in het Ravenhof voeren door de rijke geschiedenis van de verschillende bewoners, met aandacht voor het mooie interieur, oa. de wandtapijten in de Gobelinzaal en het mooie interieur.  Boven komen schoenen en het proces tot schoenmaken aan bod, te midden van onze rijke verzameling Torhouts en Vlaams aardewerk. Voor de expertise rond schoenen is er geen betere partner dan Eperon d’Or! Vooraf inschrijven is verplicht (zie onderaan).  

“Voor de kinderen (5-8 en 9-13 jaar) is een leuke zoektocht voorzien die gratis kan worden verkregen aan de balie.  De tentoonstelling is intussen verlengd tot 12 september 2021 (Open Monumentendag).

Daarnaast kun je de omgeving van het Ravenhof verkennen. Je ontdekt er verborgen paadjes en leest interessante weetjes. Er is een gratis wandelbrochure beschikbaar (inclusief zoektocht voor de kinderen tot 12 jaar) aan de balie van het Ravenhof om zelf het domein en de toekomst ervan te ontdekken.”, aldus schepen van cultuur Lieselotte Denolf

Meer over kasteel Ravenhof
De site gaat terug op een ouder gegeven uit de 13de eeuw. Dokter René Van Oye koopt het domein ca. 1840, richt er een vlaszwingelarij-linnenfabriek op en bouwt tussen 1850 en 1874 een aantal woningen voor zijn arbeiders, in de volksmond zogenaamd “Van Oye’s reke” (cf. Eugeen Van Oyestraat). Hier groeide Eugeen van Oye op, bekend van ‘dien avond en dien roze’, het vriendschapsgedicht van Guido Gezelle. In 1906 koopt Oscar Hostyn het “Ravenhof” en de vroegere fabrieksgebouwen waar zijn schoenfabriekje komt. Na de Grote Oorlog volgen ingrijpende restauratiewerken met decoratiewerken door de Roeselaarse familie Duyvewaerdt. Later komt het domein en het bedrijf in handen van de familie Couppé die er een schoenfabriek uitbaat: ooit was dit één van de grootste fabrieken uit de regio.

Na 1960 verkrot het domein en het stadsbestuur koopt het domein aan in 1989 om vervolgens aan de tuinen, de oude fabriek en het Kasteeltje een nieuwe openbare bestemming te geven, voor de stadsbibliotheek en het Museum Torhouts Aardewerk.

Schemering op het Oud Kerkhof: begraafplaats Bruggestraat
Schepen van begraafplaatsen Elsie Desmet: “Wil je meer weten over het Oud Kerkhof? Ontdek de rijke geschiedenis via een wandeling op het kerkhof. Haal daarvoor de gratis wandelbrochure op aan de balie van Kasteel Ravenhof op zaterdag 24 april (doorlopend 13.30 tot 22 uur) en op zondag 25 april (10-18 uur).”

Voor een wandeling met gids wordt het wachten op betere coronatijden.

Praktische info Torhout

Openingsuren: zaterdag van 13.30 tot 22.30 uur en zondag van 10 tot 18 uur
Deelnameprijs: gratis, verplicht te reserveren in tijdsslot voor de tentoonstelling Vice Versa (max. 8 personen per tijdsslot – onder voorbehoud maatregelen Covid19)
Vooraf inschrijven voor een bezoek aan de tentoonstelling Vice Versa: Vrijetijdshuis, Markt 1, Torhout, vrijetijdshuis@torhout.be, 050 22 07 70
Praktische info: programma aangepast voor families en kinderen; toegankelijk voor rolwagens en buggy’s
Twee wandelbrochures gratis beschikbaar : het Oud Kerkhof aan de Bruggestraat en het domein Ravenhof.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *