Oproep om zeehonden met rust te laten

Over de volledige kustlijn van De Panne tot Knokke kunt u veel zeehonden spotten. Maar laat deze dieren met rust. het is niet zomaar dat ze op de stranden of verharde stukken komen rusten.

laat de zeehonden met rust! kom zeker niet te dicht want ze kunnen gevaarlijk uit de hoek komen.

De ‘gewone’ zeehond behoort tot de familie van de Phocidae. Aan de Belgische kust komen ook grijze zeehonden voor, die je herkent aan hun afgeplatte kop. Een zeehond heeft geen uitwendige oorschelpen. Dit in tegenstelling tot de verwante familie van de Otariidae, waartoe bijvoorbeeld de zeeleeuwen behoren. Allemaal behoren ze tot de grote orde van de Carnivora, de vleesetende zoogdieren. Onder ‘vlees’ moet je in dit geval ‘vis’ verstaan. Vis eten doet een zeehond inderdaad – tot wel 8 kilo platvis per dag.

SONY DSC

Afkomstig van landdieren

Of de zeehond nu zwemt in zout, brak of zoet water, het maakt hem allemaal niets uit. Op zijn buik of op zijn rug zwemmen: hij heeft er geen moeite mee. Op het land is hij echter een stuk onhandiger. Toch zijn onderzoekers ervan overtuigd dat de verre voorouders van de zeehond op het land leefden.

Hoewel de zeehond even behendig in het water zwemt als een vis, behoort hij tot de zoogdieren. De jongen worden op het land geboren en hun moeder zoogt haar kroost gedurende drie weken. Een zeehond moet regelmatig boven water komen om te ademen. Moe van het zwemmen, rust hij lekker uit in de zon op een zandbank.

Eén van de redenen waarom afstand houden belangrijk is NET ALS MENSEN, KUNNEN OOK ZEEHONDEN VERDRINKEN. Ze hebben een reden om aan de kust te rusten. Als je een zieke, vermoeide, gewonde of jonge zeehond terug in zee duwt, kan deze verdrinken. Hou afstand. (bron NOAA Fisheries Service).

Natuurgids Luc David kan je zowat iedere dag zien op het strand en de haven van Nieuwpoort. Luc houdt hem veel bezig met alles wat de dieren betreft in en rond de haven van Nieuwpoort. Als er iets gebeurt met de zeehonden of een aangespoelde bruinvis is hij daar als de eerste bij. ook beschermd hij de dieren.

Zo kwam hij op 2 november nog met de fiets aangereden en moest hij terug ingrijpen. dit poste hij op zijn facebookpagina. “Wegens massa volk op de promenade deze ochtend , toch vlug naar huis gereden, me plakkaat gepakt en nog maar een bordje gezet, ze waren al met steentjes ant smijten naar een rustend jong zeehondje omdat ze zou bewegen , ze was dan maar terug naar het water getrokken 😢, corona lockdown maar niet voor iedereen… 🙄I’m not ammuzed 😓

Je hebt een dier gevonden?

Een levende zeehond

  • Blijf op afstand en houd ook omstanders op afstand;
  • Houd honden aan de lijn en uit de buurt van de zeehond;
  • Jaag de zeehond niet het water in;
  • Kijk wel uit, een angstige zeehond kan flink bijten! Zeehondenbeten moeten altijd inhet ziekenhuis behandeld worden om zeer ernstige complicaties te voorkomen.
  • Maak melding bij het gepaste noodnummer

Een levende bruinvis/dolfijn

  • Blijf op afstand en houd ook omstanders op afstand;
  • Houd honden aan de lijn en uit de buurt van de bruinvis of dolfijn;
  • Loop rustig naar het dier toe terwijl hij je kan zien;
  • Houdt de bruinvis of dolfijn koel en bescherm hem tegen de zon met natte handdoeken of T-shirt;
  • Houd het blaasgat bovenop zijn kop vrij;
  • De persoon die er het eerste bij was blijft bij het dier;
  • Zorg dat hij je steeds kan zien en praat er rustig en zachtjes tegen;
  • Duw een bruinvis of dolfijn nooit het water terug in want dan kan deze verdrinken;
  • Kijk wel uit, een bruinvis of dolfijn kan flink slaan met zijn staart.
  • Maak melding bij het gepaste noodnummer

Een dood dier

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *