Om de renovatiegraad te verhogen en de energieprestaties van woningen in (West-)Vlaanderen te verbeteren, heeft WVI het Mobiel Energiehuis gelanceerd. Dit initiatief is ontworpen om burgers direct en toegankelijk te ondersteunen bij hun vragen over energiebesparing en renovatiewerken. “Niet alle burgers vinden even gemakkelijk de weg naar het Energiehuis WVI,” vertelt Geert Sanders, algemeen directeur van WVI. “Met het Mobiel Energiehuis komen onze loketmedewerkers en renovatieadviseurs nu naar de mensen toe, gratis, objectief en betrouwbaar.”
Een stap richting lagere energiefacturen
Het belang van efficiënter omgaan met energie is duidelijk: minder verbruik betekent niet alleen een lagere energiefactuur, maar ook een kleinere ecologische voetafdruk. Schepen van milieu en klimaat Brecht Warnez benadrukt dat de gemeente Wingene de samenwerking met het Energiehuis WVI aangaat om inwoners te voorzien van begeleiding op maat. “We willen onze inwoners helpen hun energieverbruik te verlagen door middel van advies en concrete oplossingen,” zegt Warnez.
De Vlaamse overheid heeft als doel gesteld dat tegen 2050 alle woningen in Vlaanderen even energiezuinig moeten zijn als nieuwbouwwoningen met een energielabel A. Op dit moment heeft slechts 8% van de woningen een dergelijk label, wat aangeeft hoe groot de uitdaging is.
Energiehuis WVI als belangrijke schakel
Het Energiehuis WVI speelt een sleutelrol in het ondersteunen van mensen met vragen over energiebesparing en renovatiewerken. Geert Sanders legt uit: “Elke inwoner van 27 gemeenten in de regio’s Brugge, Middenkust en Midwest kan gratis bij ons terecht. We hebben inmiddels meer dan 20.000 vragen beantwoord, meer dan 5.000 leningen goedgekeurd en meer dan 3.000 huisbezoeken afgelegd.”
Met de lancering van het Mobiel Energiehuis gaat WVI een stap verder. Het doel is om deze dienstverlening dichter bij de inwoners te brengen. Het Mobiel Energiehuis zal telkens een week in een wijk met veel renovatiepotentieel aanwezig zijn. Op die manier hoopt men zoveel mogelijk bewoners te bereiken en te activeren om hun woning energiezuiniger te maken.
Wat biedt het Mobiel Energiehuis?
De loketmedewerkers van het Mobiel Energiehuis staan klaar om te helpen bij diverse vragen. Van het invullen van de V-test (om te zien of je energieleverancier de juiste keuze is), tot het aanvragen van een Mijn VerbouwLening of Mijn VerbouwPremie, en het opvragen van offertes bij aannemers. Deze diensten zijn allemaal bedoeld om het proces van energiebesparing en renovatie eenvoudiger en toegankelijker te maken.
Advies van ervaren renovatieadviseurs
Renovatie en energie-efficiëntie kunnen een lastige materie zijn voor de gemiddelde huiseigenaar. Daarom is het belangrijk om de hulp van ervaren renovatieadviseurs in te schakelen. Deze professionals hebben uitgebreide kennis van bouwtechnieken, materialen en regelgeving, en kunnen adviseren over de beste aanpak voor specifieke woningen.
Gastgemeente Wingene zet zich in voor duurzaamheid
Wingene is trots om als gastgemeente op te treden voor de lancering van het Mobiel Energiehuis. Burgemeester Lieven Huys licht toe: “Als gemeente dragen we ons steentje bij in de strijd tegen klimaatverandering. In de winter van 2022-2023 reed de thermocar van WVI door onze gemeente, waarbij 7.625 woningen werden gescand. Van deze woningen hebben 374 inwoners persoonlijk advies ontvangen over het energieverlies van hun woning.”
Europese samenwerking tegen energiearmoede
Het Mobiel Energiehuis wordt mede mogelijk gemaakt door het Europese project SCEPA (Samen tegen Energiearmoede). Dit project wordt gefinancierd door middelen uit het Interreg Noordwest-Europa programma en brengt zeven partners uit België, Nederland, Frankrijk en Ierland samen in de strijd tegen energiearmoede. Het doel is om huishoudens te ondersteunen die moeite hebben om hun energierekeningen te betalen, door hen te helpen hun woningen energie-efficiënter te maken.
Voor meer informatie kunt u terecht op www.wvi.be/scepa-samen-tegen-energiearmoede.
(Tekst Serge Jansen van www.westnieuws.be)