Kustchefs vieren de Noordzeegarnaal in nieuwe actie ‘Zee van Smaak’

Van 15 september tot 15 oktober 2024 staat de Belgische kust in het teken van de Noordzeegarnaal tijdens de culinaire actie ‘Zee van Smaak’. Met 88 deelnemende kustchefs en tal van interactieve initiatieven, zoals het ‘Beleef de Noordzeegarnaal’-project, biedt deze campagne een unieke kans om de culinaire tradities en lokale visserij van de kust te ontdekken. Restaurant The Eatery uit Oostduinkerke won de wedstrijd met een innovatief garnalengerecht.

Oostduinkerke, 28 augustus 2024 – Van 15 september tot 15 oktober 2024 zal de Belgische kust in het teken staan van de culinaire actie ‘Zee van Smaak’. Deze jaarlijkse campagne, georganiseerd door Westtoer, brengt dit jaar de Noordzeegarnaal naar de voorgrond. 88 kustchefs presenteren hun creatieve gerechten met de Noordzeegarnaal, samen met seizoensgebonden vissen zoals schartong en pladijs. De actie beoogt niet alleen het bevorderen van de lokale visserij, maar ook het versterken van de culinaire tradities van de regio.

De Noordzeegarnaal: een culinair erfgoed

De visserij en de Noordzeegastronomie zijn diep geworteld in de cultuur van de Belgische kust. Dit erfgoed komt sterk naar voren in de ‘Zee van Smaak’-campagne, waarin de focus ligt op de Noordzeegarnaal, een delicatesse die al generaties lang wordt gewaardeerd. De vissers van de kustgemeenten, die vaak nog op traditionele wijze te werk gaan, zijn de ruggengraat van deze sector. Zoals Luc Abbeloos, algemeen directeur van Westtoer, stelt: “De visserij, de Belgische vissers en de Noordzeegastronomie zijn een integraal deel van het DNA van de kust. Met Zee van Smaak willen we bezoekers laten proeven van de rijke smaak van onze garnalen en hen laten ervaren hoe ze vers aan land komen.”

Beleef de Noordzeegarnaal: interactie en ervaring

Naast de culinaire hoogstandjes van de 88 deelnemende chefs biedt de campagne ook een interactieve ervaring met ‘Beleef de Noordzeegarnaal’. Dit project nodigt bezoekers uit om dieper in te gaan op de veelzijdigheid van dit streekproduct. In Oostende en Nieuwpoort worden nieuwe initiatieven gelanceerd om het verhaal van de garnalenvisserij te delen met een breder publiek. Een campagnevideo, ondersteund door 5000 displays in kustlogies, geeft bezoekers via een QR-code toegang tot het fascinerende verhaal achter de grijze Noordzeegarnaal.

Volgens Stéphanie Anseeuw, schepen van Koksijde, is de grijze Noordzeegarnaal een unieke delicatesse die nauw verbonden is met de lokale cultuur. “Er is geen betere plek om de winnaar te kronen van een smaakwedstrijd rond de Noordzeegarnaal dan in Oostduinkerke. Het blijft een prachtig gezicht in onze gemeente: vissers te paard, gekleed in gele oliepakken, die het water van de Noordzee trotseren om deze bijzondere garnalen te vangen.”

De winnaar van de wedstrijd ‘Zee van Smaak’

Dit jaar ging de prestigieuze titel in de ‘Zee van Smaak’-wedstrijd naar restaurant The Eatery uit Oostduinkerke. Chef-kok Gregory Slembrouck en gastvrouw Cathy Verbeeke veroverden de jury met hun Brusselse wafel met grijze garnalen, een creatief gerecht dat de essentie van de Noordzee weet te vangen. Gregory Slembrouck is geen onbekende in de culinaire wereld. Met een verleden als chef in restaurant Le Mystique in Brugge, dat in de Gault&Millau-gids een score van 14,5 op 20 behaalde, heeft hij zijn sporen al ruimschoots verdiend. Zijn nieuwe culinaire avontuur, The Eatery, gevestigd aan de Albert I-laan 166 in Oostduinkerke, lijkt deze traditie van excellentie voort te zetten.

Praktische informatie

De ‘Zee van Smaak’-actie loopt van 15 september tot 15 oktober 2024. Reserveren wordt sterk aangeraden om zeker te zijn van een plekje bij een van de deelnemende restaurants. Alle informatie over de deelnemende restaurants en de specifieke ‘Zee van Smaak’-gerechten is te vinden op www.dekust.be/zeevansmaak. De pocketgids, waarin de Noordzeeproducten en kustchefs centraal staan, is gratis verkrijgbaar in zowel het Nederlands als Frans bij de deelnemende restaurants en toeristische diensten aan de kust.

(Tekst Serge Jansen, foto’s Gino Ester voor www.westnieuws.be)