Ooievaarsproject in Zwin Natuur Park: Zes jaar onderzoek naar migratiegedrag

Het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist presenteert de resultaten van zes jaar onderzoek naar de migratie van ooievaars. In samenwerking met het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen hebben ze 30 ooievaars uitgerust met zenders. Het onderzoek biedt inzicht in de migratiepatronen en overlevingskansen van de vogels, en onderstreept het belang van langdurig wetenschappelijk onderzoek. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door sponsors, en in 2025 zullen nog meer ooievaars worden bezenderd.

Knokke-Heist, vrijdag 26 juli 2024 – Het Zwin Natuur Park presenteert de bevindingen van het zenderproject, dat inmiddels zes jaar loopt. Dit wetenschappelijke initiatief, uitgevoerd in samenwerking met het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, heeft waardevolle inzichten opgeleverd over het gedrag en de migratie van ooievaars. Het Zwin Natuur Park, bekend om de oudste ooievaarskolonie van België, biedt een unieke omgeving waar deze majestueuze vogels in volledige autonomie opgroeien.

Bezendering van jonge ooievaars

Sinds 2019 heeft het Zwin Natuur Park 30 jonge ooievaars uitgerust met zenders, waarvan er dit jaar acht nieuwe zenders zijn geplaatst. Deze lichte, op zonne-energie werkende apparaten, wegen slechts 25 gram en registreren nauwkeurig de locatie van de vogels. Van de 22 ooievaars die tot en met 2023 werden gezenderd, zijn er momenteel nog zes in leven. Dit percentage is in lijn met de verwachtingen, aangezien alleen de sterkste ooievaars de eerste levensjaren overleven.

Resultaten en bevindingen

Uit het onderzoek blijkt dat slechts een klein aantal jonge ooievaars de volwassen leeftijd bereikt en zelf begint te broeden. Hoewel de overlevingskansen in de eerste zes maanden na het verlaten van het nest redelijk hoog zijn, duurt het nog enkele jaren voordat ze een broedplaats zoeken. De meeste ooievaars beginnen pas op drie- of vierjarige leeftijd te broeden, en slechts enkelen halen deze leeftijd.

“De bevindingen onderstrepen het belang van langdurig onderzoek,” zegt Wouter Faveyts, wetenschappelijk onderzoeker van het Zwin Natuur Park. “Ooievaars hebben een lange levensduur en het is essentieel dat we dit project voortzetten om een uitgebreid inzicht te krijgen in hun gedrag en overleving.”

Migratiepatronen en broedgedrag

Alle gezenderde ooievaars trekken in de late zomer naar het zuiden. Onderweg maken ze vaak gebruik van vuilnisbelten en afvalverwerkingsbedrijven als tussenstop. Inmiddels hebben enkele oudere ooievaars een broedplaats gevonden, waaronder twee in de Zwinstreek en één in Zuid-Normandië.

Samenwerking en projectdoelen

Het zenderproject wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. “Het project biedt ons cruciale gegevens over de trekroutes, overwinteringslocaties en de uitdagingen die ooievaars tegenkomen,” aldus Ina De Wasch, directeur van het Zwin Natuur Park. “Met deze informatie kunnen we betere maatregelen treffen om de toekomst van deze vogels te beschermen.”

Sponsoring en toekomstplannen

Het zenderproject wordt mede mogelijk gemaakt door sponsors. Dit jaar zijn er nieuwe peters en meters bijgekomen, waaronder Kurth Hellyn en Ingrid Ghekiere uit Oostduinkerke en Ides De Vlaeminck uit Aartrijke. Sponsoren kunnen voor €1.280 een zender financieren en zelf een naam kiezen voor ‘hun’ ooievaar.

Het Zwin Natuur Park heeft plannen om in 2025 meer ooievaars te bezenderen. De resultaten van het onderzoek zijn te volgen via de website van het park en hun sociale mediakanalen.

Voor meer informatie over het zenderproject en om zelf een ooievaar te sponsoren, kunt u contact opnemen met het Zwin Natuur Park.

(Tekst Serge Jansen van www.westnieuws.be)