West-Vlaanderen verwelkomt nieuwe streekproducten en producenten

West-Vlaanderen viert de erkenning van achttien nieuwe streekproducten en zeven producenten met het label 100% West-Vlaams. Dit bevestigt de rijke culinaire traditie en het vakmanschap in de regio.

In West-Vlaanderen zijn achttien nieuwe streekproducten en zeven toegewijde producenten erkend met het prestigieuze label 100% West-Vlaams. Deze erkenning benadrukt de rijke culinaire traditie en het vakmanschap in de regio.

Zeven nieuwe producenten

De nieuwe producenten leveren hoogwaardige 100% West-Vlaams producten, vervaardigd met liefde en vakmanschap. Wijndomein Roonen Bergh in Heuvelland, onder leiding van Simon Riquiere, specialiseert zich in Franse druivenrassen voor zowel stille als mousserende wijnen. De Spilhoeve in Beselare, gerund door Jonas en Tine, biedt een variëteit aan aardappelen, prei, bloemkool en boontjes aan, en heeft recent een hoevewinkel geopend.

In Oudenburg grazen schapen en koeien op Hoeve Schillewaert, beheerd door Kristof en Elien. Hun bekendheid groeide door het hoeve-ijs en recentelijk geïntroduceerde schapenijs en lamsvlees van eigen kweek. Groenten & Fruit Martine in Houthulst verkoopt aardbeien, witloof en aardappelen in hun ruime hoevewinkel. Anthony Lams in Bredene maakt handgemaakte marsepeinen kunstwerkjes en pralines, waaronder twee erkende creaties met zeewier en lokale advocaat.

Bakkerij Petris in De Haan, geleid door vader Peter en zoon Tristan Liekens, creëert unieke bakkerijproducten zoals het recent erkende Zeebroodje en de Wenduinse vollaard. Brouwerij Circus in Zwevegem, opgericht door circusartiesten Tim en Bert, biedt vier onderscheidende bieren aan.

Achttien nieuwe streekproducten

Naast de acht producten van de nieuwe producenten zijn er nog tien extra toevoegingen aan de lijst van 100% West-Vlaams streekproducten. Deze omvatten zes bieren van Fort Lapin in Brugge, drie ‘Thouroutse koasjes’ van De Moerenaar in Veurne, en ambachtelijke spletters (splitwafels) van De Vredestuin in Zonnebeke.

Het label ‘100% West-Vlaams’

Het label ‘100% West-Vlaams’ staat voor authentieke en ambachtelijke hoeve- en streekproducten van onberispelijke kwaliteit. De Provincie West-Vlaanderen, POM West-Vlaanderen, Inagro vzw en Unizo West-Vlaanderen ondersteunen het label actief. Producenten kunnen zich aanmelden voor deze kwaliteitsmarkering, waarmee de band met de streek en het ambachtelijke karakter van de producten wordt benadrukt.

Samenvatting West-Vlaanderen viert de erkenning van achttien nieuwe streekproducten en zeven producenten met het label 100% West-Vlaams. Dit bevestigt de rijke culinaire traditie en het vakmanschap in de regio.

Tagwoorden:

Tekst Serge Jansen van www.westnieuws.be