Een historische gebeurtenis in de natuur: geboorte van zeearenden in De Blankaart

De geboorte van de eerste Europese zeearenden in België markeert een historisch moment voor natuurbescherming in ons land. Dit succes is het resultaat van de inspanningen van vele vrijwilligers en organisaties, die samen werken aan het behoud van waardevolle natuurgebieden zoals De Blankaart. De viering op 14 juli was een erkenning van deze gezamenlijke inspanningen en een oproep om door te gaan met dit belangrijke werk.

Op 21 april 2024 werd in het natuurgebied De Blankaart in Diksmuide een bijzondere mijlpaal bereikt: voor het eerst in België bracht een koppel Europese zeearenden, Gloria en Guido, kuikens voort. Dit is niet alleen een primeur voor ons land, maar ook een belangrijke gebeurtenis voor de stad Diksmuide. De feestelijke viering vond plaats op zondag, waarbij honderden vogelaars en natuurliefhebbers aanwezig waren om deze historische gebeurtenis te vieren.

Eerste stappen voor zeearenden in België

De ouders van de kuikens, Paul en Betty, vernoemd naar de voormalige eigenaren van De Blankaart, Betty Kempynck-Daenen en Paul Kempynck, kozen deze locatie als hun nestplaats. Dit had zomaar anders kunnen zijn; een paar honderd meter verder en het dorp Houthulst had deze eer kunnen hebben. Nu de jonge vogels hun vleugels uitslaan, vond Natuurpunt het tijd om dit succes te vieren. Ook Betty Kempynck-Daenen, inmiddels 92 jaar, was aanwezig bij de festiviteiten.

Een gezamenlijk succes

foto Wim Bovens

Tijdens de viering benadrukte Bart Van Gansbeke, nationaal voorzitter van Natuurpunt, dat de geboorte van de zeearenden veel meer betekent dan enkel de komst van nieuwe vogels. “De geboorte van Guido en Gloria toont aan dat onze inspanningen om de natuur te herstellen vruchten afwerpen. Dit succes is te danken aan de samenwerking van vele partners en de inzet van honderden vrijwilligers die dagelijks bijdragen aan het behoud van de IJzervallei.”

Het belang van samenwerking en vrijwilligers

Het natuurgebied De Blankaart was tot de jaren vijftig eigendom van de familie Kempynck. Paul Kempynck besloot het domein open te stellen voor het publiek en verhuurde het aan de Belgische Natuur- en Vogelreservaten. In 1978 werd het gebied eigendom van Natuurpunt. Na het overlijden van Paul Kempynck in 2012, bleef Betty Kempynck-Daenen betrokken bij het domein totdat ze in 2023 verhuisde.

Toespraken en herinneringen

Tijdens de viering sprak Peter Wim Willaert het publiek toe met een vurig betoog over het belang van natuurbescherming. “Mijn ouders kenden Paul en Betty goed en ik speelde hier vaak als kind. Zonder hen zou De Blankaart niet zijn wat het nu is,” vertelde Wim. “Als peter van Gloria en Guido zal ik mijn rol serieus nemen en mij blijven inzetten voor de promotie en bescherming van de natuur. De geboorte van deze zeearenden is een bewijs van de toewijding van vele vrijwilligers en medewerkers.”

Oproep tot actie

Wim Willaert is niet alleen een fervent natuurliefhebber, maar werkt ook mee aan natuurprojecten zoals Go Ocean. Hij benadrukte dat iedereen een bijdrage kan leveren aan natuurbehoud. Zijn toewijding en enthousiasme inspireren anderen om zich ook in te zetten voor de bescherming van onze natuurlijke omgeving.

Contactpersoon: Natuurpunt, info@natuurpunt.be, www.natuurpunt.be

(Tekst Serge Jansen van www.westnieuws.be)