De gemeenteraad van Veurne heeft onlangs twee belangrijke verordeningen goedgekeurd die de bouwkundige spelregels bepalen voor het historische stadscentrum. Deze maatregelen zijn bedoeld om de binnenstad beter te beschermen tegen ongebreidelde hoogbouw en om het waardevolle erfgoed te behouden.
De verordening Binnenstad
De verordening Binnenstad bevat duidelijke richtlijnen voor bouwhoogte, materialisatie, visuele gevelbreedte, groennormen en mobiliteit. Deze regels zijn ontworpen om de stad leefbaar en ruimtelijk rendabel te houden. Door strikte bouwhoogtebeperkingen en eisen aan gevelbreedte en groenvoorzieningen probeert de stad een balans te vinden tussen moderne stadsontwikkeling en het behoud van haar historische karakter.
De verordening Erfgoed
In de verordening Erfgoed zijn honderden panden aangewezen waarvan de voorgevel als waardevol wordt beschouwd. Dit betekent dat deze gevels niet zomaar mogen worden gesloopt. Op percelen met dergelijke panden moet de waardevolle voorgevel behouden blijven. Bovendien mogen percelen in de binnenstad minder diep worden bebouwd, wat ruimte vrijmaakt voor groen. Nieuwe bouwprojecten, uitbreidingen of verbouwingen moeten voortaan beter passen bij de overwegende kroonlijsthoogte van het straatbeeld, waardoor buitenproportionele gebouwen worden vermeden.
Deze verordening is bedoeld om de historische beeldwaarde van de stad te beschermen en biedt duidelijke spelregels. Panden met specifieke gevelvormen, bebouwing in typische gevelsteen en modernistische panden uit de twintigste eeuw zijn veelvuldig aanwezig in de historische kern en bepalen in belangrijke mate de beeldkwaliteit van de stad.
Gezamenlijke beoordeling van verordeningen
De stedenbouwkundige verordeningen Erfgoed en Binnenstad gelden binnen hetzelfde toepassingsgebied en moeten altijd samen worden gelezen en beoordeeld. Deze geïntegreerde aanpak zorgt ervoor dat de regels op elkaar zijn afgestemd en gezamenlijk bijdragen aan het behoud en de ontwikkeling van de stad.
Strategische locaties
Binnen het toepassingsgebied van de verordeningen zijn vijf strategische zones geselecteerd voor integrale ontwikkeling. Hierbij ligt de maximale bouwhoogte op vijf bouwlagen, met uitzondering van de stationsomgeving waar zes lagen zijn toegestaan. Deze zones zijn:
- Site FOD Financiën en Rechtbank
- Dienstencentrum De Zonnebloem
- Woonzorgcentrum Ter Linden
- Kaaiplaats
- Stationsomgeving
In deze zones wordt bijzondere aandacht besteed aan woonkwaliteit, mobiliteit, groenvoorzieningen, open ruimte en toegankelijkheid voor het publiek. Dit compenseert de beperktere bouwmogelijkheden in de historische binnenstad, mits dit wordt onderbouwd door een volledige inrichtingsstudie.
Reactie van de schepen van Ruimtelijke Ordening
Pascal Sticker van Veurne Plus, schepen van Ruimtelijke Ordening, verklaart: “De gemeenteraad keurde in december 2022 het leefkwaliteitsplan unaniem goed. Met de invoering van deze nieuwe verordeningen zetten we een eerste concrete stap in de uitvoering van dat plan: het behoud van de identiteit van onze waardevolle binnenstad in combinatie met het opvangen van nieuwe dynamieken en hedendaagse ambities.”
(Tekst Serge Jansen van www.westnieuws.be)