Op zondag 17 november vindt in HORECA Expo te Gent de finale plaats van de prestigieuze meesterschapswedstrijd ‘Eerste Kok van België 2025’. Vijf getalenteerde chefs strijden om de felbegeerde titel, geselecteerd door de leesjury van Club Prosper Montagné. De finalisten moesten een recept indienen met gerijpte varkensrug en kool, wat resulteerde in een uitzonderlijk sterke selectie.
De finalisten: een overzicht
De vijf finalisten die zich hebben geplaatst zijn:
- Florian De Ruyck (28), chef de partie van restaurant Alain Bianchin* in Jezus-Eik.
- Laurence De Smet (24), souschef van Hof van Cleve** in Kruisem.
- Neal Descheemaecker (32), souschef van restaurant Boury*** in Roeselare.
- Cédric Sorton (44), chef-eigenaar van restaurant Oh in Sint-Idesbald.
- Jeroen Waterloos (23), chef de partie van Mbistro* in Nieuwpoort.
Opvallend is dat geen van deze finalisten eerder heeft deelgenomen aan de finale. Alleen Laurence De Smet heeft de finale van dichtbij meegemaakt toen ze in 2022 als commis van Abel Demeester optrad. Dit jaar staat ze er zelf, met Abel als coach.
Het menu: een culinaire uitdaging
De finalisten moeten hun vaardigheden tonen door eerst pijlinktvisjes met algenflan en een kreeftvinaigrette te bereiden. Daarna volgt de bereiding van Belgische varkensrug die minimaal zes weken gerijpt is, geserveerd met gevulde kool en een saus naar keuze. Het dessert bestaat uit crêpe soufflée met citrusvruchten, een ultieme test van hun patisserievaardigheden.
Ondersteuning en coaching
Elke finalist wordt bijgestaan door een commis en gecoacht door een ervaren chef. Florian De Ruyck heeft Camille Lazega als commis, terwijl Neal Descheemaecker ondersteund wordt door Justine De Rijck. Jean Gillet assisteert Cédric Sorton, die gecoacht wordt door Martin Millouet. Jeroen Waterloos krijgt hulp van Inès Lingier Goovaerts, met Rein Vanbockrijck als coach.
Organisatie en jury
De finale wordt traditioneel geleid door provoost-generaal Eddie Van Maele. Peter Goossens, de provoost van de koks, stelt de technische jury samen. Dit jaar is Tim Boury, chef van het gelijknamige driesterrenrestaurant in Roeselare, ambassadeur van de 72ste editie van dit concours. Hoewel hij normaliter een sleutelrol speelt binnen de technische jury, zal hij dit jaar, om elke schijn van partijdigheid te vermijden, geen deel uitmaken van de jury omdat zijn souschef Neal Descheemaecker meedoet aan de finale.
De betekenis van ‘Eerste Kok van België’
De wedstrijd ‘Eerste Kok van België’ wordt sinds 2009 erkend als meesterschapswedstrijd door de Minister van Middenstand. De titel ‘Eerste Kok van België’ is wettelijk beschermd en exclusief voorbehouden aan deze door Club Prosper Montagné georganiseerde wedstrijd. Deze vzw, opgericht in 1952, verenigt de grootste namen binnen de culinaire beroepen in België en streeft naar het ondersteunen van getalenteerde professionals, het promoten van de Belgische gastronomie en het culinair gebruik van topproducten van eigen bodem.
Voor meer informatie kunt u terecht op de website van Club Prosper Montagné: www.club-prosper-montagne.be.
(Tekst Serge Jansen van www.westnieuws.be)