Illegale tewerkstelling ontdekt bij Britse touroperator in Diksmuide

Op 24 juni 2024 werden drie Indiase mannen in Diksmuide gearresteerd tijdens een verkeerscontrole. Het daaropvolgende onderzoek onthulde illegaal verblijf en tewerkstelling bij een Britse touroperator. De politie en Vlaamse sociale inspectie stelden verschillende processen-verbaal op, en de mannen kregen het bevel om het land te verlaten.

Een vroeg incident op 24 juni 2024

Op maandagochtend 24 juni 2024, omstreeks 07u30, vond er een opmerkelijke politieactie plaats op de Oostendestraat in Keiem. Drie mannen, afkomstig uit India, werden gecontroleerd terwijl zij zich verplaatsten in een witte bestelwagen van het merk Peugeot, voorzien van Britse nummerplaten. Wat aanvankelijk leek op een routinematige verkeerscontrole, resulteerde al snel in de bestuurlijke arrestatie van de inzittenden en hun overbrenging naar het politiecommissariaat in Diksmuide.

Illegaal verblijf en tewerkstelling aan het licht

Bij nader onderzoek bleek dat de drie mannen illegaal verbleven in Diksmuide. Dit onderzoek leidde ook naar een woning die werd gebruikt als tijdelijk verblijf voor meerdere Indiase werknemers van een Britse touroperator. Deze ontdekking was het begin van een complexere zaak die meerdere wetsovertredingen aan het licht bracht.

Ruimtelijke ordening en sociale inspectie

De politiezone PZ Polder stelde proces-verbaal op wegens inbreuken op de ruimtelijke ordening. De woning, oorspronkelijk bedoeld als eengezinswoning, werd namelijk onrechtmatig gebruikt als ‘logies’ voor de werknemers. Deze bestemmingswijziging was niet in overeenstemming met de lokale regelgeving.

Daarnaast stelde de Vlaamse sociale inspectie proces-verbaal op voor illegale tewerkstelling. Het bleek dat de Indiase mannen werkzaam waren voor de Britse touroperator zonder de benodigde vergunningen of werkvergunningen.

Illegale voertuigen en bevel tot vertrek

De politie ontdekte ook dat het voertuig waarin de mannen zich bevonden, niet voldeed aan de wettelijke inschrijvingsvereisten voor gebruik op de Belgische wegen. Dit leverde een extra proces-verbaal op wegens inbreuk op de wetgeving inzake de inschrijving van voertuigen.

Tot slot werden de drie mannen op last van de dienst Vreemdelingenzaken een bevel betekend om het Belgische grondgebied te verlaten. Dit bevel was de laatste stap in een reeks juridische maatregelen die volgden op de ontdekking van hun illegale verblijf en tewerkstelling.

Tekst Serge Jansen voor Westnieuws.be