Parkeerbeleid in Oostende niet in orde met Belgische wetgeving

Luc Bekaert uit Eeklo ontving een boete voor het niet betalen van parkeergeld ondanks het gebruik van een correct geplaatste invalidenkaart. De rechter gaf hem gelijk maar kon geen uitspraak doen vanwege jurisdictieverschillen. Luc blijft vastberaden om dit probleem aan te kaarten bij hogere instanties in België.

Inleiding

In een recente kwestie die de aandacht vestigt op het parkeerbeleid in Oostende, is Luc Bekaert uit Eeklo betrokken geraakt in een juridische strijd. Zijn ervaring toont aan dat er mogelijk gebreken zijn in de manier waarop de stad haar parkeerbeleid handhaaft, vooral voor personen met een handicap.

De gebeurtenis

Luc Bekaert, een inwoner van Eeklo, bezoekt maandelijks de optredens bij Benny’s in de Vlaanderenstraat 1, Oostende. Tijdens een van zijn bezoeken parkeerde hij zijn auto op een gehandicaptenparkeerplaats en plaatste zijn invalidenkaart zoals voorgeschreven door de Belgische wet. Tot zijn verbazing ontving hij enkele dagen later een boete voor het niet betalen van parkeergeld.

De verwarring

Op de boete stond een telefoonnummer vermeld. Bij het bellen kreeg Luc te horen dat zijn auto niet geregistreerd was met de invalidenkaart. Hij legde uit dat de kaart aan een persoon en niet aan een auto is gebonden, zoals de wet voorschrijft. Dit argument werd echter niet geaccepteerd, wat leidde tot verdere correspondentie en uiteindelijk een dagvaarding bij de politierechtbank van Oostende.

Het proces

Tijdens de rechtszaak legde Luc uit wat er was gebeurd en benadrukte hij dat de parkeerautomaten in de stad vermelden dat parkeren gratis is voor mensen met een handicap met een geldige kaart, zonder melding van een verplichte registratie. De advocaat van de parkeerdienst stelde dat twee auto’s kunnen worden geregistreerd met een kaart, waarop Luc de wet voorlegde aan de politierechter.

De uitspraak

De rechter erkende dat Luc gelijk had, maar kon geen uitspraak doen omdat de overtreding onder kanton 1 viel, terwijl de zaak was ingediend bij kanton 2. Luc bood aan de boete van 40 euro aan een goed doel te storten, maar dit werd door de rechter afgewezen; het bedrag moest aan de parkeerdienst in Oostende worden betaald.

Ondanks dat hij in zijn gelijk werd gesteld, moest Luc toch de boete betalen. Hij is vastberaden om dit probleem aan te kaarten bij alle relevante instanties in België.

Regelgeving

Volgens de informatie op Vlaanderen.be over parkeerkaarten voor personen met een handicap is deze kaart gebonden aan een persoon en niet aan een voertuig. Het gebruik ervan is strikt persoonlijk en alleen geldig als de persoon voor wie de kaart bestemd is, het voertuig bestuurt of meerijdt als passagier.

Conclusie

Luc Bekaerts ervaring met het parkeerbeleid in Oostende roept vragen op over de duidelijkheid en consistentie van de handhaving van regels voor gehandicaptenparkeerplaatsen. Zijn voornemen om de zaak bij hogere instanties aan te kaarten, zou kunnen leiden tot noodzakelijke hervormingen en verduidelijkingen in de regelgeving.

( Tekst Serge Jansen van www.westnieuws.be )