29 mei 2024, Blankenberge – Go Ocean, een Belgische start-up, lanceert twee belangrijke initiatieven om de Noordzee te herstellen. Samen met DEME wordt in Blankenberge een innovatief project gestart en in Vlissingen werken ze samen met Ørsted en Van Oord’s Ocean Health aan een grootschalig herstel van oesterstructuren in windmolenparken.
Onderzoek broodnodig
“In tegenstelling tot herbebossing staat oceaanherstel nog in de kinderschoenen”, zegt Sarah Parent, CEO van Go Ocean. “We zijn trots op de ondersteuning van deze twee Noordzeeprojecten. Beide zijn experimentele pilots die de basis leggen voor het herstel van ecosystemen. Er is nog veel onderzoek nodig en wij voelen ons verplicht hieraan bij te dragen. Zowel bedrijven als particulieren kunnen via Go Ocean de projecten steunen.”
Speciale bouwblokken voor mariene projecten
In samenwerking met DEME wordt in Blankenberge een pilootproject gelanceerd met minimaal 50 speciaal ontwikkelde bouwstenen. Marc Huygens, Environmental Manager bij DEME, licht toe: “We gebruiken speciale bouwblokken in de toplaag van golfbrekers om de voordelen van natuurinclusieve alternatieven voor betonblokken aan te tonen. Extra monitoring door Go Ocean biedt waardevolle inzichten in de natuurlijke processen die biodiversiteit bevorderen.
Op lange termijn dragen deze inzichten bij aan de waardering van ecologische voordelen, cruciaal voor toekomstige waterbouwkundige projecten.”
Dropbare oesterstructuren
In Vlissingen sluit Go Ocean aan bij de samenwerking tussen Ocean Health en Ørsted. Het project omvat het ontwerp, de installatie en monitoring van gemakkelijk hanteerbare oesterstructuren in windpark Borssele 1&2. Nienke Oostenbrink, Pilot Lead Ocean Health, zegt: “We kiezen bewust voor oesters omdat ze de waterkwaliteit verbeteren en een habitat bieden voor diverse soorten. Het doel is een zelfstartend oesterrif te creëren en te onderzoeken of deze structuren grootschalig bijdragen aan biodiversiteit. Offshore windparken zijn door de afwezigheid van scheepvaart en andere activiteiten ideaal voor het herstel van oesterriffen.”
Bewustwordingscampagne met ambassadeur Wim Willaert
Go Ocean krijgt steun van ambassadeur en acteur Wim Willaert. Hij is te zien tijdens verschillende acties en in een mini-documentaire die Go Ocean vandaag lanceert om oceaanproblematiek en herstelprojecten toe te lichten. Willaert: “Als geboren en getogen Nieuwpoortenaar ligt de zee me nauw aan het hart. Kleine acties kunnen samen een grote impact maken. Als we allemaal bijdragen aan oceaanherstel, kunnen we verwoeste ecosystemen herstellen. Go Ocean heeft mijn volledige support.”
Bedrijfsondersteuning voor Noordzeeherstel
Compass Group België is het eerste bedrijf dat meedoet aan het Noordzeeherstel. Wendy De Munter, Food & Sustainability manager BE en Sustainability coordinator LM: “Compass Group België draagt bij aan een stabiel ecosysteem voor de Noordzee. Dit past bij onze strategie om operationele behoeften in balans te brengen met acties voor biodiversiteitsbehoud, onder andere door een verantwoord inkoopbeleid, vermindering van voedselverspilling en plant-based maaltijden.”
Meer info over de projecten van:
DEME rond de Noordzee via: www.deme-group.com
Ocean Health via: https://www.vanoord.com/nl/ocean-health/
Ørsted via: https://orsted.nl/over-orsted/duurzaam-energie-bedrijf
Tekst Serge Jansen van www.westnieuws.be
Is dit ges