Opmars van karpersterfte in Gistel roept vragen op

De Vlaamse Milieu Maatschappij heeft geen waterverontreiniging gevonden in Gistel, maar signaleert sterfte onder grote karpers, waarschijnlijk door een specifieke karperziekte. Koi houders en vissers moeten extra waakzaam zijn om verspreiding te voorkomen.

De laatste weken zijn de wateren van Gistel geconfronteerd met een zorgwekkende sterfte onder karpers. De Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM) heeft veldtesten uitgevoerd en heeft geen aanwijzingen gevonden voor waterverontreiniging. Dit verschijnsel lijkt zich specifiek te richten op de grotere karpers, wat suggereert dat het om een specifieke karperziekte gaat.

Specifieke sterfte bij grotere karpers

Volgens recente meldingen zijn het vooral de grotere exemplaren die getroffen worden. Dit werd eerder deze maand ook in de Bergenvaart waargenomen, waar eveneens voornamelijk de grotere vissen stierven. De VMM voert regelmatige controles uit om de gezondheid van de waterlopen te monitoren, maar vooralsnog blijft de exacte oorzaak onduidelijk.

Monitoring en maatregelen

De VMM blijft de situatie nauwlettend in de gaten houden. Indien de sterfte uitsluitend door een karperziekte wordt veroorzaakt, zijn de mogelijkheden tot ingrijpen beperkt. Het verwijderen van de dode dieren is dan de enige haalbare maatregel. Het is cruciaal dat verdere verspreiding van de ziekte wordt voorkomen, vooral voor degenen die betrokken zijn bij de kweek en het houden van koi karpers.

Waakzaamheid onder vissers en kwekers

Vissers en karperkwekers wordt met klem gevraagd hun materiaal grondig te ontsmetten en te laten drogen bij het wisselen van vislocaties. Hierdoor kan de verspreiding van de ziekte mogelijk worden ingeperkt. “Vissers kunnen een cruciale rol spelen in het tegengaan van de verspreiding van deze ziekte,” aldus een woordvoerder van de VMM. “Het goed ontsmetten van het materiaal is essentieel.”

Meldingen en contactinformatie

De VMM en de lokale overheid moedigen mensen aan om eventuele verdere waarnemingen of sterfgevallen van karpers te melden bij de dienst Milieu. Dit kan bijdragen aan een beter begrip van de situatie en de noodzakelijke maatregelen om verdere verspreiding te voorkomen.

Voor meer informatie of om een melding te doen, kunt u contact opnemen via:

Heyvaertlaan 18, 8470 Gistel
info@gistel.be
059 27 02 00
www.gistel.be

(Tekst Serge Jansen van www.westnieuws.be)