Een nieuwe glans voor de glasbol in Anzegem

Een gemeenschap in Anzegem heeft met steun van Mooimakers en lokale autoriteiten een verwaarloosde glasbol- en textielcontainersite nieuw leven ingeblazen. Door een combinatie van esthetische verbeteringen en gemeenschapsbetrokkenheid hopen ze respect voor de site te bevorderen en zwerfvuil tegen te gaan.

Op de foto staan v.l.n.r.: Kristien Meurez (Omgevingsdeskundige), Koen Delie (manager communicatie Imog), schepen Davy Demets, schepen Christophe Vandererven, Schepen Pauline Van Marcke en Marie-Rose D’Huyvetter (lid Bijzonder Comité Sociale Dienst).

Glanzende transformatie van een gemeenschapssite

In het hart van Anzegem heeft een bescheiden site een opmerkelijke gedaanteverandering ondergaan. Waar eens verwaarlozing en zwerfvuil heersten, schittert nu een oase van netheid en gemeenschapszin. Deze transformatie, ondersteund door Mooimakers, is niet alleen een esthetische verbetering, maar ook een krachtig statement tegen de aantrekkingskracht van vuil en het ongewenste gedrag van sluikstorters.

Een gezamenlijke aanpak

Het is bekend dat vuil vuil aantrekt. Om deze vicieuze cyclus te doorbreken, hebben de lokale autoriteiten van Anzegem en Imog de handen ineengeslagen. De eerste stap was het betrekken van de gemeenschap bij het vinden van oplossingen. Bewoners werden uitgenodigd om hun ideeën te delen voor het opfleuren van de glasbol- en textielcontainersite op de parking in de Roterijstraat.

Een esthetische revolutie

Met de steun van de gemeenschap en Mooimakers werd het project tot leven gebracht. Een vrijwillige “glasbolmeter” werd aangesteld om toezicht te houden op de site. Daarnaast werd de groenzone naast de glasbol aangepakt, waardoor parkeren op het gras niet langer mogelijk is en het risico op zwerfvuil verminderd wordt. Onder de containers werd een grasgroene ondergrond aangelegd om bezoekers aan te moedigen de site schoon te houden. Een nieuwe boom werd geplant als symbool van hernieuwing en groei. De glasbol zelf kreeg een opvallende makeover: half wit, half groen geschilderd om duidelijk het onderscheid tussen gekleurd en doorzichtig glas aan te geven. Stickers werden aangebracht om aan te geven wat wel en niet in de glasbol mag.

Een oproep tot respect

Met deze visuele transformatie hopen de initiatiefnemers respect en verantwoordelijkheidsgevoel bij gebruikers te bevorderen. De site zal nauwlettend worden gemonitord om de impact van deze veranderingen te meten.

Een gemeenschap in actie

Anzegem en Imog blijven zich inzetten voor een schone en leefbare gemeente. Het netheidsteam van de Technische Dienst is wekelijks actief in het legen van vuilnisbakken en het opruimen van zwerfvuil. Daarnaast kan de gemeente rekenen op een toegewijde groep vrijwillige Mooimakers, terwijl scholen en verenigingen jaarlijks deelnemen aan zwerfvuilacties.

(Tekst Serge Jansen van www.westnieuws.be)