Kortrijk, 19 april 2024 – In Vlaanderen hebben de meeste kinderen met gehoorverlies door vroegtijdige detectie en geavanceerde hoortechnologie toegang tot regulier onderwijs met gesproken taal. Het recent goedgekeurde tweetalige onderwijsprogramma, dat Nederlands en Vlaamse Gebarentaal combineert, lijkt echter slechts een beperkt aantal leerlingen te dienen.
Snelle technologische vooruitgang biedt nieuwe mogelijkheden
De overgrote meerderheid van slechthorende kinderen in Vlaanderen communiceert via gesproken taal. Dit is het gevolg van vroege gehoorscreenings die Kind & Gezin uitvoert, en de snelle ontwikkelingen in de hoortechnologie. “Door deze vroege interventies kan de meerderheid van deze kinderen zich normaal ontwikkelen in taal en spraak, wat essentieel is voor hun integratie in reguliere onderwijsinstellingen,” legt Martine de Smit, kinderaudiologe bij CAR Overleie Kortrijk, uit.
Beperkte behoefte aan gebarentaalonderwijs
Slechts een klein percentage van de kinderen met gehoorverlies – ongeveer 2%, volgens recent onderzoek uit Engeland – maakt hoofdzakelijk gebruik van gebarentaal. Dit heeft geleid tot vragen over de relevantie van het nieuwe decreet voor de meerderheid van de slechthorende kinderen die voornamelijk in een gesproken taalomgeving functioneren.
Tekort aan ondersteuning ondanks ruimere integratie
Hoewel de integratie van slechthorende kinderen in het reguliere onderwijs toeneemt, merkt de Smit op dat er jaarlijks wordt bezuinigd op ondersteunende diensten en infrastructuur. “Er is een groeiende nood aan investeringen in akoestiekvriendelijke klaslokalen en luisterhulpmiddelen die kinderen helpen om spraak ook in moeilijke luisteromstandigheden te verstaan.”
Oproep voor evenwichtige ondersteuning
Professionals roepen op tot een meer gebalanceerde benadering in overheidssteun en media-representatie, om recht te doen aan de diversiteit binnen de gemeenschap van slechthorende kinderen. “We moeten een mentaliteitsverandering stimuleren en de stigmatisering rondom gehoorverlies in onze maatschappij aanpakken,” zegt Ine Vanantwerpen, coördinator dienst gehoor bij CAR Overleie.
Het standpunt van de sector wordt versterkt door ondersteuningsgroepen zoals de Vlaamse Vereniging van en voor Ouders van kinderen met een Cochleair Implantaat (VLOK-CI), die pleiten voor verbeterde toegankelijkheid en steun voor deze kinderen. Terwijl het nieuwe onderwijsdecreet een stap vooruit is voor kinderen die Vlaamse Gebarentaal gebruiken, blijft de vraag hoe we de onderwijservaring voor alle slechthorende kinderen kunnen verbeteren, zonder de meerderheid die gesproken taal gebruikt, te negeren.
Het originele onbewerkte persbericht dat wij per mail hebben ontvangen, kan u hieronder downloaden:
Auteurs tekst Andy Vermaut +32499357495 en Serge Jansen +32468334833 van www.westnieuws.be email: contact@westnieuws.be