Grenzen verleggen tegen wateroverlast in de Westhoek

Het “Plan Westhoek Water”, bedoeld om de wateroverlast in de Westhoek aan te pakken, vereist dringend een grensoverschrijdende aanpak. Provincieraadslid Luc Coupillie benadrukt de noodzaak van samenwerking met Frankrijk en roept op tot concrete acties.

West-Vlaanderen / De Westhoek, 28 maart 2024 – Een sluier van zorg hangt over de Westhoek na de recente wateroverlast die deze historisch rijke streek trof. In het hart van deze uitdaging staat Luc Coupillie, provincieraadslid van N-VA, die tijdens de recente zitting van de provincieraad licht wierp op het dringende “Plan Westhoek Water”. Dit plan, ingegeven door de noodzaak om de herhaalde overstromingen te beteugelen, vraagt om een hechtere samenwerking over de grenzen heen, met name met Frankrijk.

Samen sterker dan het water

De realiteit toont dat zonder een hand in hand aanpak met onze zuiderburen, de strijd tegen het water een sisser dreigt te worden. “Het is een prioriteit om samen met Frankrijk op te trekken; zonder hun inzet is het een vruchteloze strijd,” benadrukt Coupillie. Echter, de weg naar internationaal overleg lijkt geplaveid met hindernissen. Een geplande gezamenlijke vergadering bleef uit, waardoor de hoop nu gevestigd is op initiatief van de gouverneurs van West-Vlaanderen en Henegouwen om het overleg nieuw leven in te blazen.

Een nieuwe koers in de strijd tegen het natuurgeweld

De strategie voor de nabije toekomst ondergaat een transformatie. De voorheen voorgestelde werkgroepen maken plaats voor een ‘comité du pilotage’, een stuurcomité dat de provincies Henegouwen en West-Vlaanderen samenbrengt met het Franse Département du Nord. Dit comité streeft ernaar om door gezamenlijke acties de overstromingsproblematiek langs de Leie en de IJzer aan te pakken.

Met een blik op de toekomst en een beroep op het Europees fonds voor regionale ontwikkeling (EFRO), staan er acties ter waarde van 15 miljoen euro op het spel. Daarbij voegt de Vlaamse Waterweg nog eens 20 miljoen euro toe voor dringende onderhoudswerken. Een signaal dat de ambitie om deze waterproblemen te overwinnen, sterker is dan ooit.

Van woorden naar daden

De urgentie voor actie is duidelijk en de vraag naar transparantie en vooruitgang klinkt luid. “Het is cruciaal dat we nu overgaan van plannen naar concrete stappen,” stelt Coupillie. “We zullen niet rusten tot we zien dat de beloofde acties werkelijkheid worden.”

De Westhoek en zijn inwoners verdienen een toekomst waarin de dreiging van wateroverlast naar de geschiedenisboeken verwezen kan worden. De bal ligt nu in het kamp van de beleidsmakers, aan beide zijden van de grens, om deze uitdaging met vereende krachten aan te gaan.

Auteurs tekst Andy Vermaut +32499357495 en Serge Jansen +32468334833 van www.westnieuws.be email: contact@westnieuws.be