Innovatieve waterbeheerprojecten versterken Diksmuide

In Diksmuide worden, in samenwerking met de provincie West-Vlaanderen, geavanceerde waterbeheerprojecten opgezet als onderdeel van het Water+Land+Schap 2.0 programma. Deze projecten richten zich op het creëren van bufferbekkens die niet alleen ten goede komen aan de industrie en landbouw maar ook natuur en recreatie kansen bieden. De plannen, die technische, ecologische en economische haalbaarheidsstudies omvatten, markeren een stap voorwaarts in het omgaan met de uitdagingen van waterbeheer in een veranderend klimaat.

Diksmuide, 25 maart – In een tijd waarin het klimaat steeds veranderlijker wordt, neemt Diksmuide voortouw met baanbrekende initiatieven om de uitdagingen op het gebied van waterbeheer aan te gaan. Tijdens de gemeenteraad van 25 maart werden de plannen rondom de integratie van bufferbekkens met meervoudig nut verder uit de doeken gedaan, in samenwerking met de provincie West-Vlaanderen. Deze plannen maken deel uit van het ambitieuze Water+Land+Schap 2.0 programma, dat gericht is op het verbeteren van de waterhuishouding in de regio.

Water als bindmiddel tussen landbouw en natuur

Het project in de kijker, de voorstudie van geïntegreerde bufferbekkens, belooft een vernieuwende aanpak waarbij water niet alleen wordt gezien als noodzaak voor landbouw en industrie maar ook als een kans voor natuur en recreatie. Voor Diksmuide ligt de focus op drie specifieke acties die samen het landschap zullen transformeren. Enerzijds wordt de mogelijkheid van een infiltratielagune langs de Einsdijk onderzocht, hoewel deze niet de voorkeur draagt. Daarnaast krijgt het WORG gebied nabij het Bloedputteke een nieuwe invulling en staat de ontwikkeling van een waterbufferzone tussen de industriezone Heernisse en de IJzer op de agenda. Deze laatste, een zone die industrie, landbouw, natuur, en recreatie met elkaar verbindt, staat centraal in een voorstudie. Hierin worden de kansen onderzocht om deze diverse sectoren harmonieus naast elkaar te laten bestaan, met water als verbindende factor.

Technische en ecologische haalbaarheid voorop

Deze ambitieuze projecten vereisen een gedegen voorbereiding. Zo omvat de opdracht niet alleen een technische haalbaarheidsstudie maar ook een grondige analyse van de impact op de omgeving. Vragen zoals de ideale voorraadcapaciteit, de noodzaak aan bijkomende waterzuivering, en de mogelijkheid tot circulair gebruik staan centraal. Ook de waterkwaliteit krijgt bijzondere aandacht, zowel voor irrigatie als voor het bereiken van natuurdoelstellingen. Met een geschatte kost van €24.183 voor de voorstudie in Diksmuide, wordt de financiering verdeeld tussen de Vlaamse overheid, de provincie West-Vlaanderen, en de stad zelf. Dit toont aan hoe samenwerking tussen verschillende overheidsniveaus essentieel is voor het welslagen van dergelijke toekomstgerichte projecten.

Een toekomst waar water verbindt

De plannen voor Diksmuide zijn een toonbeeld van hoe vooruitstrevend denken en samenwerking tussen verschillende sectoren en overheidsniveaus tot duurzame oplossingen kunnen leiden. In tijden van klimaatverandering biedt dit project een hoopvol perspectief op hoe we ons landschap kunnen aanpassen en beschermen.

Auteurs tekst Andy Vermaut +32499357495 en Serge Jansen +32468334833