Natuurbeheerplan IJzer- en Handzamevallei: Een doordachte reactie van schepen Martin Obin

De reactie van schepen Martin Obin op het natuurbeheerplan IJzer- en Handzamevallei toont een grondige en weloverwogen aanpak. De nadruk ligt op transparantie, multidisciplinaire samenwerking en het streven naar een evenwichtig advies dat de belangen van natuur, inwoners en landbouwers respecteert. Het proces weerspiegelt de complexiteit van besluitvorming in milieu- en ruimtelijke ordeningskwesties.

In een zorgvuldige toelichting reageert schepen Martin Obin op het bijgevoegde punt van Koen Coupillie betreffende het natuurbeheerplan voor de IJzer- en Handzamevallei. De aankondiging van dit plan was reeds op 29 januari op de stadwebsite gepubliceerd, een proces dat naadloos verliep van de dienst Milieu en Ruimtelijke Ordening naar de communicatieafdeling, die de informatie toegankelijk maakte voor het publiek.

Een zorgvuldig beheerd communicatieproces

Obin benadrukt dat, wanneer er sprake is van een openbaar onderzoek, dit standaard wordt opgenomen in de agenda van het College van Burgemeester en Schepenen (CBS) onder ‘mededelingen ruimtelijke ordening’. Het natuurbeheerplan voor de IJzer- en Handzamevallei, dat om advies vraagt aan het CBS door het Agentschap Natuur en Bos, volgde echter een andere procedure en werd niet via deze gebruikelijke weg medegedeeld.

Diepgaande betrokkenheid bij het milieubelang

De kwestie van de ontbossing van 3,5 hectare, die groot alarm sloeg bij de milieuraad, werd eveneens door raadslid Vanlerberghe in de gemeenteraad aangekaart door middel van een motie. Dit onderstreept de ernst waarmee zowel de raad als het schepencollege de milieukwesties benadert. De beslissing om het punt uit te stellen en grondig overleg te plegen met zowel de landbouwraad als andere organisaties weerspiegelt de inzet om een weloverwogen en breed gedragen advies te formuleren.

Naar een geïntegreerde aanpak

Dit dossier illustreert de complexiteit van natuurbeheer en de noodzaak van een multidisciplinaire aanpak. Het uiteindelijke negatieve advies van het schepencollege, dat navolging vond bij diverse buurgemeenten, toont aan dat er ernstige bedenkingen zijn bij de voorgestelde ontbossing. Schepen Obin wijst op de inspanningen om tot een doordachte besluitvorming te komen, ondanks de beperkingen van fysieke bijeenkomsten.

Een belofte voor de toekomst

Met de belofte van betere organisatie en communicatie in de toekomst, erkent schepen Obin de belangrijke rol van het schepencollege in het waarborgen van een duurzaam en evenwichtig milieu- en ruimtelijk beleid. Het streven naar transparantie en betrokkenheid bij alle stakeholders, waaronder landbouwers en milieuorganisaties, blijft voorop staan in het beleid van de gemeente.

Auteurs tekst Andy Vermaut +32499357495 en Serge Jansen +32468334833 van www.westnieuws.be email: contact@westnieuws.be