Varsenare verdedigt zijn groene hart tegen immoproject

De centrale site ’t Schaeckhof in Varsenare, ooit bedreigd door grootschalige ontwikkeling, krijgt een nieuwe, groene bestemming na een succesvolle burgercampagne. De samenwerking tussen de gemeenschap, Leefbaar Varsenare en de lokale overheid leidt tot een inspirerend voorbeeld van duurzame stadsplanning en burgerbetrokkenheid.

Andy De Brabander, vooraanstaand socioloog, docent en mede-initiator van de burgerbeweging, neemt het voortouw met een krachtige inleiding voorafgaand aan het debat.

Varsenare, 8 maart 2024 – De centrumlocatie ’t Schaeckhof, ook bekend als de hoeve Rogiers, wordt na een krachtig burgerinitiatief omgetoverd tot een sociaal kruispunt. Dit nieuws markeert een overwinning voor de lokale gemeenschap en de actieve burgerbeweging Leefbaar Varsenare, die samen streden voor het behoud van de groene kern van hun dorp tegen de druk van projectontwikkelaars.

Een groene overwinning voor Varsenare

De historie van de hoeve, voorheen uitgebaat door landbouwer Rogiers, neemt een opmerkelijke wending. Waar eerst een torenhoog appartementencomplex dreigde te verrijzen, zal nu de gemeenschap zelf het roer overnemen. Onder leiding van het lokale CD&V-gemeentebestuur en met steun van schepen Claudia Coudeville werd oorspronkelijk groen licht gegeven aan het bouwproject.

Echter, de vastberadenheid van Christa Van Eenoo en de steun van Leefbaar Varsenare zorgden voor een kanteling. De collectieve kracht van burgers heeft aangetoond dat een gemeenschap in staat is haar eigen toekomst vorm te geven, vooral als het gaat om het behoud van waardevolle groene ruimtes.

Gepassioneerde burgers en leiders van organisaties wisselen intensief van gedachten in een bruisende dialoog.

Burgermacht in actie

Leefbaar Varsenare, bestaande uit honderden sympathisanten, heeft bewezen een cruciale kracht te zijn binnen de gemeenschap. Hun actieve campagne, compleet met raambekendmakingen en een stevige stuurploeg, leidde tot de annulering van de omgevingsvergunning door de deputatie. De beweging heeft niet alleen de bouwplannen stopgezet, maar heeft ook het gemeentebestuur aangespoord tot het ontwikkelen van nieuwe, groenere plannen voor het gebied.

De bezoekers kregen de mogelijkheid om via post-its hun innovatieve visies voor de toekomstige ontwikkeling van ’t Schaeck Hof te delen.

In dialoog met de inwoners

De participatieve aanpak werd voortgezet met een open dialoog tussen de burgers en de gemeentelijke overheid. Tijdens een bijeenkomst op 29 februari hebben lokale bewoners en vertegenwoordigers van verschillende organisaties hun ideeën en wensen voor de invulling van de site ’t Schaeckhof gedeeld. De ideeën variëren van een kinderacademie en creatieve werkplaatsen tot een sociale economie en een pedagogische moestuin.

Een blik naar het noorden onthult de weidse boomgaard. De fruitbomen staan aan de vooravond om weelderig in bloesem te ontluiken.

Op weg naar een duurzame toekomst

Het engagement van de gemeente, mede ondersteund door het LEADER-subsidieprogramma van de Europese Unie, belooft een zinvolle en groene invulling van ’t Schaeckhof. Met een potentiële subsidie van maximaal 100.000 euro, ondersteund door aanvullende fondsen van de provincie, staat de gemeente Varsenare op de drempel van een sociale en ecologische vernieuwing.

Een “elegante” voetgangersbrug is reeds geconstrueerd, creërend een naadloze verbinding tussen de Ter Hauwe Wijk en ’t Schaeckhof.

Wat brengt de toekomst?

Terwijl het technische dossier in behandeling is, kijken de inwoners van Varsenare reikhalzend uit naar de concrete ontwikkelingen die gepland staan voor 2025. Atelier ARTISJOK, onder leiding van Peter Duerinck en Katelijne Demonie, is gekozen om deze groene droom te realiseren, in samenwerking met Architectenbureau Arpro voor het ontwerp.

Dit is het versteende binnenhof van de historische boerderij, een stille getuige van een vervlogen tijd.

De centrale woonst, vergezeld van een aangrenzende schuur en duiventil, zal transformeren tot een dynamisch sociaal knooppunt.

De historische herberg ‘Het Schaeck’, gesticht in 1542, trok Bruggelingen aan met haar belastingvrije bieren, een unieke toevlucht in die tijden.

De gemeente ambieert de creatie van een Hoppinpunt gecombineerd met een binnentuin; deze zal dienen als een weelderige groene ontmoetingszone, aangevuld met een waterbuffer en een sociale bijeenkomstplek, geïnspireerd door het succesvolle model van Buurthuis De Post in Jabbeke.

Auteurs tekst Geert Larnout in samenwerking met Andy Vermaut +32499357495 en Serge Jansen +32468334833 van www.westnieuws.be email: contact@westnieuws.be