De kern van het conflict
Op 21 februari 2024, belichten Kristjan Bragason en Ludovic Voet de toenemende onrust onder Europese boeren. Deze onrust heeft verschillende oorzaken, variërend van de liberalisatie van de invoer van Oekraïens graan in Oost-Europa tot de vermindering van dieselsubsidies in landen als Duitsland, Frankrijk en Griekenland. De protesten, vaak zichtbaar door de aanwezigheid van tractoren op de straten, zijn grotendeels een reactie op wat velen zien als overmatige regelgeving door de EU en nationale overheden, evenals de druk van grote detailhandelaren en voedselreuzen, wat leidt tot hoge kosten en lage inkomsten voor kleinere boeren.
Tegenstand tegen de groene agenda van de EU
Een gemeenschappelijk thema onder de protesterende boeren is hun oppositie tegen de Green Deal en de Farm to Fork-strategie van de EU. Deze beleidsinitiatieven worden door sommige boeren gezien als top-down maatregelen die alleen maar meer bureaucratie met zich meebrengen. Desondanks is de noodzaak voor duurzamere landbouwpraktijken, volgens vakbonden, niet iets om te negeren, maar een middel om een betere werkomgeving te creëren.
Langdurige kwesties en de weg vooruit
De Europese Federatie van Voedsel-, Landbouw- en Toerismevakbonden (EFFAT) heeft benadrukt dat de werkelijke problemen die moeten worden aangepakt, diepgewortelde systemische kwesties zijn die onze voedselsystemen kwetsbaar en oneerlijk maken. Een belangrijk punt van zorg is de oneerlijke verdeling van rijkdom in de voedselvoorzieningsketen. Ook de toenemende financialisering van de voedselmarkt, deregulatie en de invloed van internationale handel worden als bedreigingen gezien voor zowel kleine boeren als landbouwarbeiders.
Richting een rechtvaardige overgang
Er wordt gepleit voor een ‘rechtvaardige overgang’ die niet alleen rekening houdt met milieuambities, maar ook met de sociale en arbeidsrechtelijke gevolgen van dergelijke overgangen. Dit omvat een herziening van de Common Agricultural Policy (CAP) van de EU, waarbij de principes van ‘sociale conditionaliteit’ een grotere rol spelen, en een gedegen aanpak van de veiligheid en gezondheid op het werk.
Politieke implicaties en toekomstperspectieven
Met de Europese Parlementsverkiezingen van juni 2024 in het vooruitzicht, zullen de huidige ontevredenheid en protesten ongetwijfeld de landbouwagenda voor de volgende termijn vormgeven. Het is cruciaal dat zowel de zorgen van de boeren als de eisen van landarbeiders en hun vakbonden worden meegenomen in de beleidsvorming. Tegelijkertijd is het van belang om waakzaam te blijven voor de manier waarop extreemrechtse groeperingen deze ontevredenheid kunnen exploiteren.
Een gedeeld belang
Het is van essentieel belang dat toekomstige klimaatwetgeving van de EU een evenwicht vindt tussen de belangen van mensen en de planeet. Elke wetgeving moet gericht zijn op het uitrusten van sectoren, werknemers en kwetsbare huishoudens met de middelen die nodig zijn om de hedendaagse uitdagingen het hoofd te bieden, waarbij de focus ligt op een eerlijke verdeling en bescherming van rechten.
Tekst Andy Vermaut +32499357495 en Serge Jansen +32468334833 van www.westnieuws.be email: contact@westnieuws.be in samenwerking met Marie-Christine Eyfejyan van 6de Communicatie en Media van het Sint-Jozefsinstituut in Brugge
Bron: https://www.socialeurope.eu/farmers-protests-against-whom-the-horn-honks