Nieuwe EU-richtlijn als wapen tegen genitale verminking

Op de Internationale Dag tegen Vrouwelijke Genitale Verminking benadrukt Assita Kanko het belang van een nieuwe EU-richtlijn voor de bescherming van vrouwen en meisjes. Met persoonlijke ervaring als drijfveer, streeft zij naar strengere Europese maatregelen tegen deze praktijk.

In een strijd die zowel persoonlijk als politiek van aard is, heeft Assita Kanko, Europarlementariër voor N-VA, zich opgeworpen als een felle bestrijder van vrouwelijke genitale verminking. Ter gelegenheid van de Internationale Dag tegen Vrouwelijke Genitale Verminking op 6 februari, benadrukt Kanko de noodzaak voor strengere Europese maatregelen. Met haar eigen pijnlijke ervaringen als drijfveer, streeft zij naar een wereld waarin vrouwen en meisjes vrij zijn van deze gruwelijke praktijk.

Een persoonlijke strijd op het Europese toneel

Kanko, zelf slachtoffer van genitale verminking op vijfjarige leeftijd, zet haar ervaring in als kracht om verandering teweeg te brengen. Als medeonderhandelaar voor de nieuwe Richtlijn ter bestrijding van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld, hoopt zij op de implementatie van geharmoniseerde regels tegen vrouwelijke genitale verminking in alle EU-lidstaten. “Dit is een aanslag op het lichaam en de geest van meisjes en een schending van onze Europese basiswaarden,” verklaart Kanko.

De huidige stand van zaken in Europa

Ondanks de prevalentie van deze praktijk, hebben slechts 18 EU-lidstaten specifieke wetgeving tegen vrouwelijke genitale verminking. De afwezigheid van dergelijke wetgeving in negen lidstaten, samen met de terughoudendheid van artsen om gevallen te melden uit angst voor represailles, onderstreept de dringende behoefte aan verbetering. Bovendien is er in veel lidstaten een nijpend tekort aan gespecialiseerde hulpverleners om de slachtoffers van deze praktijk bij te staan.

Vooruitgang door nieuwe richtlijnen

“Vrouwelijke genitale verminking is een extreme vorm van geweld en discriminatie,” benadrukt Kanko. Zij pleit voor een wereld waarin de autonomie, gezondheid en het welzijn van vrouwen en meisjes worden gerespecteerd en beschermd. De nieuwe richtlijn moet niet alleen voor strengere wetten zorgen, maar ook voor een effectievere uitvoering ervan, waarbij geen traditie of religie boven de wet mag staan.

Een oproep tot actie

Met een duidelijke visie voor de toekomst roept Kanko op tot concrete stappen om vrouwen en meisjes te beschermen tegen geweld. De implementatie van de Richtlijn ter bestrijding van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld is cruciaal voor het bieden van hoop en vrijheid aan slachtoffers van genitale verminking.

Dit initiatief vormt een belangrijk moment in de strijd tegen een praktijk die diep ingrijpt in de levens van vrouwen en meisjes wereldwijd. Kanko’s strijd in het Europees Parlement onderstreept de noodzaak van een verenigd Europa in de bescherming van de meest kwetsbaren.

(Tekst door Andy Vermaut +32499357495 en Serge Jansen +32468334833 van www.westnieuws.be email: contact@westnieuws.be)