Brugge zet in op veiligheid met uitbreiding alcolabs

Brugge breidt haar netwerk van alcolabs uit om verkeersveiligheid te bevorderen, met zes nieuwe toestellen die bestuurders in staat stellen hun alcoholgehalte te testen. Dit initiatief, dat voortvloeit uit het Drugbeleidsplan 2021-2025, heeft al meer dan 6.000 tests geregistreerd en speelt een belangrijke rol in het bewustmaken van de gevaren van alcohol in het verkeer.

Een innovatief initiatief voor verkeersveiligheid

In Brugge, de stad bekend om haar rijke geschiedenis en cultuur, neemt de lokale overheid een opmerkelijke stap om de verkeersveiligheid te vergroten. Door de succesvolle implementatie van alcolabs – apparaten waarmee bestuurders hun alcoholgehalte kunnen testen – wordt het netwerk nu uitgebreid met zes nieuwe toestellen. Deze uitbreiding is een weerspiegeling van de stad’s engagement om alcohol- en drugsvrij rijden te promoten.

Achtergrond van het project

De alcolabs zijn een direct gevolg van het Drugbeleidsplan 2021-2025, waarin Brugge zich heeft voorgenomen om bewustwording en gedragsverandering rond alcohol- en drugsgebruik in het verkeer te stimuleren. Schepen van Preventie Mathijs Goderis benadrukt dat alcohol een significant risico vormt in het verkeer, waarbij meer dan een kwart van de chauffeurs die ’s nachts betrokken raken bij een ongeval, onder invloed blijkt.

De uitbreiding van de alcolabs

Het eerste alcolab werd geïnstalleerd in het Entrepot in 2020. Na een initiële uitbreiding in 2022 volgen nu nieuwe locaties zoals de Student Village ‘Het Cachot’, de Magdalenazaal, en verschillende Interparkings. Deze nieuwe toestellen verhogen het totaal naar tien beschikbare alcolabs in Brugge. Om inclusiviteit te waarborgen, zijn de instructies bij de toestellen vertaald in meerdere talen.

De impact gemeten

De alcolabs hebben tot nu toe meer dan 6.000 tests geregistreerd, waarbij opvalt dat bijna 25% van de gebruikers een alcoholgehalte had dat de wettelijke limiet overschreed. Interessant is de observatie dat vaak twee personen na elkaar blazen, waarbij één nuchter is. Dit duidt op het verantwoordelijke gedrag van het kiezen van een bob.

Statistieken onthullen succes

De verdeling van de testresultaten over de verschillende locaties biedt inzicht in het gebruik en de effectiviteit van de alcolabs. Zo werden er bij Interparking ’t Zand Concertgebouw maar liefst 4.715 tests uitgevoerd, waarvan 1.095 bestuurders een waarde hadden die rijden illegaal maakte. Deze cijfers onderstrepen het nut van de alcolabs als preventief instrument.

Vooruitkijken

De stad Brugge en de lokale politie blijven de boodschap verspreiden dat drinken en rijden onverenigbaar zijn. De alcolabs spelen hierin een cruciale rol door bestuurders de mogelijkheid te bieden hun eigen rijgeschiktheid te controleren. De uitbreiding van dit initiatief is een duidelijk signaal van Brugge’s toewijding aan het verbeteren van de verkeersveiligheid en het welzijn van haar inwoners en bezoekers.

Tekst door Andy Vermaut +32499357495 en Serge Jansen +32468334833 van www.westnieuws.be email: contact@westnieuws.be