Een diepgaande blik op de wegenwerken in Diksmuide: een juridische en financiële analyse

Dit artikel biedt een gedetailleerd overzicht van een langlopend geschil tussen de stad Diksmuide en Verkinderen Aannemingen over de kwaliteit van wegenwerken. Na juridische stappen en een deskundigenonderzoek is een financiële schikking bereikt, die nog de goedkeuring van de gemeenteraad vereist. Dit verhaal onderstreept het belang van kwaliteitscontrole en de complexiteit van openbare werken.

In het hart van West-Vlaanderen, binnen de gemeentegrenzen van Diksmuide, speelt zich een verhaal af dat zowel de lokale overheid als haar inwoners al enige tijd bezighoudt. Het gaat hier om een geschil tussen de stad Diksmuide en Verkinderen Aannemingen, een bedrijf gevestigd in Eernegem, over de kwaliteit van wegenwerken uitgevoerd tussen 2014 en 2015. Dit artikel duikt in de details van deze zaak, belicht de juridische stappen die zijn ondernomen en de financiële implicaties voor beide partijen.

Achtergrond van het geschil

De kern van het probleem ligt bij de herstelwerkzaamheden aan de cementbetonwegen in de Sint-Pietersstraat, Rellemstraat en de Oude Zeedijk, voltooid in 2016. Niet lang na de voltooiing begonnen klachten van inwoners binnen te stromen over het gevoel van onstabiliteit bij het overrijden van deze wegen, naast de overlast door geluid. De stad Diksmuide reageerde door meerdere ingebrekestellingen te versturen naar Verkinderen Aannemingen.

Juridische ontwikkelingen

Na het uitblijven van een overeenkomst met Verkinderen, escaleerde de stad Diksmuide de kwestie in 2019 door een gerechtelijke procedure te starten. Een belangrijk keerpunt in deze zaak was de aanstelling van een gerechtsdeskundige, die begin 2023 een eindverslag presenteerde. Dit verslag legde de basis voor de financiële claims van de stad tegenover Verkinderen, inclusief compensatie voor de overaangerekende fundering, de kosten voor uitgevoerde proeven, en de gebrekkige kwaliteit van de wegenis, resulterend in een totale vordering van 80.089,33 euro.

Financiële afwikkeling

De stad en Verkinderen hebben, na het deskundigenverslag, de weg van minnelijke schikking bewandeld. Dit resulteerde in een compromis waarbij Verkinderen instemde met het betalen van 62.511,37 euro in tien maandelijkse termijnen aan de stad Diksmuide. Dit voorstel is vastgelegd in een dadingsovereenkomst die ter goedkeuring voorligt aan de gemeenteraad.

De rol van de lokale overheid

Martin Obin, de derde schepen van Diksmuide, met bevoegdheden over onder meer land- en tuinbouw, plattelandsinfrastructuur, en openbare ruimte, speelt een cruciale rol in deze zaak. Zijn inzet voor de kwaliteit van de lokale infrastructuur en zijn streven naar een rechtvaardige afwikkeling van dit geschil benadrukken de verantwoordelijkheid van de lokale overheid om de belangen van haar inwoners te beschermen.

Contactinformatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Martin Obin via martin.obin@diksmuide.be of telefonisch op 0476 71 03 76.

Tekst Andy Vermaut +32499357495 en Serge Jansen +32468334833 van www.westnieuws.be email: contact@westnieuws.be