België leidt EU-conferentie over mentale gezondheid en werk

De conferentie over mentale gezondheid en werk, gehouden in Brussel, markeerde een belangrijk moment in het EU-beleid gericht op het verbeteren van de arbeidsomstandigheden en het bevorderen van een inclusieve arbeidsmarkt. Door de focus te leggen op preventie, integratie en ondersteuning streeft de EU naar een toekomst waarin alle burgers, ongeacht hun mentale gezondheidstoestand, volwaardig kunnen deelnemen aan de arbeidsmarkt.

Op 30 en 31 januari 2024 vond in Brussel een hoogstaande conferentie plaats, georganiseerd onder de Belgische voorzitterschap van de Raad van de EU, gericht op de mentale gezondheid van Europese burgers in relatie tot werk. Deze conferentie bracht ministers, staatssecretarissen, Europese sociale partners en experts op het gebied van arbeidsveiligheid en -gezondheid samen om strategieën te bespreken voor het bevorderen van mentale gezondheid door preventie op verschillende niveaus.

Een cruciale tweede dag

De tweede dag, ingeleid door Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke en Minister van Zelfstandigen David Clarinval, stond in het teken van het integreren van aanpakken om arbeidsongeschiktheid gedurende iemands carrière te voorkomen en de arbeidsmarkt inclusiever te maken. Het doel: mensen met mentale gezondheidsproblemen duurzame toegang tot werk verschaffen.

Strategieën voor een inclusieve arbeidsmarkt

Erkenning van arbeidsongeschiktheid en de toekenning van uitkeringen, evenals hulp bij het behouden of terugkeren naar werk, zijn essentieel voor mensen met mentale gezondheidsproblemen. Tot dusver lag de focus vooral op het identificeren en beoordelen van psychosociale risicofactoren op de werkplek. De conferentie onderstreepte de noodzaak van specifieke acties wanneer deze risico’s negatief inwerken op de mentale gezondheid van werknemers.

Van start tot terugkeer naar werk

Frank Vandenbroucke benadrukte het belang van werk voor het welzijn en de rehabilitatie van personen met mentale gezondheidsproblemen. David Clarinval lichtte toe dat burn-out en depressie vaak voorkomen onder zelfstandigen, mede door recente crises. Beiden onderstreepten het belang van bewustwording en ondersteuning om mentale gezondheidsproblemen binnen de arbeidscontext aan te pakken.

Goede praktijken en innovatieve programma’s

Een van de besproken methoden was het IPS (Individual Placement and Support) programma, een bewezen effectieve methode voor de re-integratie van mensen met matige tot ernstige mentale gezondheidsproblemen in de arbeidsmarkt. Deze methodologie, gekenmerkt door intensieve ondersteuning van een jobcoach, werd als voorbeeld gesteld voor een duurzame en inclusieve tewerkstelling.

Naar een gezonder en inclusiever Europa

De conferentie beoogt een Europa waarin mentale gezondheid niet alleen een overweging is, maar een fundament voor een welvarende en inclusieve samenleving. Door het samenbrengen van experts en beleidsmakers zet België, als voorzitter van de Raad van de EU, belangrijke stappen richting dit doel.

(Tekst Andy Vermaut +32499357495 en Serge Jansen +32468334833 van www.westnieuws.be email: contact@westnieuws.be)