Een grondige evaluatie van de Belgische gezondheidszorg: sterke punten en verbeterpunten

Dit artikel biedt een overzicht van de recente beoordeling van het Belgische gezondheidszorgsysteem, met nadruk op de toegevoegde dimensie van veerkracht in het licht van de COVID-19 pandemie. De analyse belicht de sterke punten en verbeterpunten, met specifieke aandacht voor de toegankelijkheid van preventieve zorg, het gebruik van medicijnen en de beschikbaarheid van zorgprofessionals.

In het hart van Europa ligt ons land België, ons land dat wereldwijd bekend staat om zijn gezondheidszorgsysteem. Sinds 2010 ondergaat dit systeem periodieke evaluaties om zijn prestaties te meten. De meest recente beoordeling, uitgevoerd in 2024, werpt een nieuw licht op de veerkracht en duurzaamheid van de Belgische gezondheidszorg, met name in het licht van de COVID-19 pandemie.

Een vernieuwde benadering van gezondheidszorganalyse

Het Koninklijk Instituut voor de Gezondheid en de Invaliditeitsverzekering (RIZIV), samen met Sciensano en de FOD Volksgezondheid, heeft in samenwerking met het KCE een uitgebreide analyse uitgevoerd. Deze analyse is onderdeel van een grotere inspanning, gesteund door de Wereldgezondheidsorganisatie, om gezondheidssystemen wereldwijd te monitoren. Door de jaren heen zijn zes dimensies geïdentificeerd die essentieel zijn voor de evaluatie van de gezondheidszorg: toegankelijkheid, efficiëntie, billijkheid, kwaliteit, duurzaamheid en, recent toegevoegd, veerkracht.

Belangrijke bevindingen en aandachtsgebieden

Het laatste rapport, dat een update biedt van de situatie in 2024, belicht zowel de sterke punten als de verbeterpunten van het Belgische systeem. Ondanks de algemeen hoge kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg, worden er rode vlaggen gehesen over de toegang tot preventieve zorg voor sociaaleconomisch minder bedeelden, het gebruik van bepaalde medicijnen, en de noodzaak om de beschikbaarheid van zorgprofessionals te waarborgen.

Innovatie en veerkracht in tijden van crisis

De pandemie heeft de veerkracht van het Belgische gezondheidszorgsysteem op de proef gesteld. Het rapport benadrukt de vermogen tot innovatie, zoals de snelle aanpassing van de capaciteit van de intensive care en de inzet van teleconsultaties, alsmede de uitdagingen met betrekking tot de beschikbaarheid van zorgpersoneel.

Een weg voorwaarts

Het rapport roept op tot een voortdurende evaluatie van de geïdentificeerde waarschuwingssignalen, de ontwikkeling van meetbare doelstellingen, en het verbeteren van de toegang tot en duurzaamheid van gegevens voor onderzoek. Deze acties zijn cruciaal voor het bevorderen van een proactief, inclusief gezondheidssysteem dat streeft naar het welzijn van alle burgers.

Een schat aan informatie beschikbaar

Voor diegenen die dieper willen duiken in de materie, biedt de website www.gezondbelgie.be een schat aan informatie. Naast het rapport over de gezondheidszorgprestaties bevat het ook gegevens over de gezondheidstoestand van de bevolking en medische praktijkvariaties. Het recente rapport over de Belgische gezondheidszorg benadrukt zowel de sterke punten als de gebieden die verbetering behoeven. Door zich te richten op veerkracht, toegankelijkheid en de toekomst van het zorgpersoneel, kan België zijn gezondheidszorgsysteem verder versterken. Het is een oproep tot actie voor beleidsmakers, professionals in de gezondheidszorg en burgers om samen te werken aan een gezondere toekomst.

Communicatie Cel Gudrun Briat Tel. : +32 (0)2 287 33 54 GSM : +32 (0)475 27 41 15 Email : info@kce.fgov.be

(Tekst Andy Vermaut +32499357495 en Serge Jansen +32468334833 van www.westnieuws.be email: contact@westnieuws.be)